10.4 C
София
събота, септември 4, 2021
НачалоУ насУчебната година може да започне онлайн при висока заболяемост

Учебната година може да започне онлайн при висока заболяемост

Образованието ще затваря в краен случай, ако сме в тъмночервено ниво на заболеваемост. Това обяви министърът на образованието проф. Николай Денков по време на изслушване в Народното събрание за подготовката за предстоящата учебна година.

Впоследствие изказването му изясни, че училищата ще преминават от присъствено към онлайн обучение при червена COVID зона, тоест при 14-дневна заболеваемост между 250 и 500 души на 100 хил. Това ще се случи с детските градини, ако сме в тъмночервена зона, тоест при над 500 заболели на 100 хил. души население. Според изчисленията на математиците на 15 септември не е изключено страната да е в пик или плато на заразата, което да постави старта на годината онлайн. 

„След две тежки години на обучение в пандемия МОН прави всичко възможно да подготви образователната система за поредната вълна така, че да осигурим възможно най-качественото обучение с възможно най-малък риск. Анализът на МОН за ефектите от провежданото дистанционно обучение показа сериозни образователни дефицити за големи групи ученици. Основната ни цел е да осигурим максимално продължително присъствено обучение“, започна той изказването си и подчерта, че  дистанционното обучение трябва да се случва само в краен случай и „строго локално“.

МОН е изпратило насоки за действие при извънредна епидемична обстановка за съгласуване в Министерството на здравеопазването. Предстои обсъждането им в отрасловия съвет със социалните партньори. Те съдържат задължителни и препоръчителни мерки. Предвиждат обучение в електронна среда само в краен случай и локално – за отделен клас, училище, в съответствие с епидемичната обстановка и спецификите на училището.

Насоките включват четири варианта, посочи Денков за проекто насоките, които все още не са публично достъпни, но той обещава това да се случи до края на август.

При зелена зона (под 100 заболели на 100 хил. души при 14-дневен период на заболеваемост) и жълта зона (между 100 и 250 заболели/100 хил. души население): образователните институции работят, спазвайки насоките на МОН и МЗ, посочи Денков.

И при двата варианта при единични случаи на деца и педагогически специалисти директорът, след задължително предписание на РЗИ, карантинира цялата паралелка. Ако само един ученик е карантиниран, но не като заразен, а като контактно лице на заразен с COVID-19, паралелката не се затваря.

При второто ниво на заболеваемост, ако в училище или в Център за подкрепа на личностното развитие отсъстват 15% от децата/учениците заради COVID-19, когато и заболелите  учители и персонал са толкова много, че не може да се обезпечи присъствен учебен процес, може да се премине към обучение в електронна среда в конкретното училище или център. Това става чрез аргументирано предложение на директора до министъра на образованието и науката след решение на педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет на училището. Директорите на центровете за подкрепа се обръщат към кмета на населеното място. Предложението за това може да се направи и след решение на Регионалната здравна инспекция или на областния/общинския координационен съвет.

Към дистанционно обучение ще преминават първо учениците от 8. до 12. клас, при влошаване на ситуацията ще ги последват тези между 5. и 7. клас вкл. Най-малките – от първи до четвърти клас – ще преминават към дистанционно обучение само при обективна невъзможност за присъствено.

При червена зона (250-500 заболели на 100 хил. души население при 14-дневна заболеваемост) ще се преминава по график към електронно обучение.

Ученик може да премине от присъствено към електронно обучение и по желание на родителите след решение на съответното регионално управление на образованието. Те сами ще трябва да осигурят необходимите им устройства и връзка с интернет.

Детските градини ще преминават към дистанционна форма само в краен случай, при тъмночервена зона – тоест при над 500 заболели на 100 хил. души население (на база 14-дневна заболеваемост). Тогава присъствено ще работят само тези, в които 100% от персонала е преболедувал или е ваксиниран при условие, че родителите на всички деца са ваксинирани.

Децата със специални образователни потребности ще преминават към дистанционно обучение само в краен случай – каза министърът, без да уточни дали това също означава тъмночервена зона. Тогава за тях се предвижда осигуряването на индивидуални консултации и терапевти.

До момента само 34 образователни институции – училища и детски градини – са получили сертификати от МОН за постигната поне 70% ваксинирани работещи в тях. В края на август предстои ново проучване за дела на ваксинираните педагози и персонал.

Относно техническата обезпеченост на системата служебният министър обеща МОН да осигури недостигащите 40 хил. устройства – таблети и лаптопи – за дистанционно обучение в национален мащаб. Поръчани са 15 500 устройства, които се очаква да стигнат до училищата до края на септември, каза проф. Денков. Пусната е и обществената поръчка за още 24 500 таблета, които се очаква да пристигнат в училища през октомври.

Работим за гарантиране на достъп до интернет на всички училища, увери Денков, цитиран от „Оффнюз“.

Той допълни, че се осигуряват и обучения за учителите.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments