Учебните стаи на открито активизират децата по време на пандемията

0

Когато пандемията принуди училището му да учи онлайн, петокласникът Берген Манцела прекарва шест часа на ден, взирайки се в екрана на компютъра си. „Очите ми бяха увиснали много и зачервени. Наистина бях уморен, загледан в екран, не можех да се движа толкова много“, каза Берген. Майка му, преподавател по математика, не харесва това. Истината е, че дори преди дистанционно обучение, тя виждаше сина си да се прибира от училище уморен и изцеден. „Тази по-стерилна среда в закритата класна стая може да бъде уморителна“, каза Брин Манзела пред CNN. Затова тя реши да го учи в домашни условия. По това време Манзела чува за друг учител, който веднъж седмично провежда час на открито в своя квартал Лавленд, Колорадо, с други деца от началното училище. Класът дойде в идеалното време, каза Манзела, защото синът й се нуждаеше от повече време на открито, за да изследва и общува с други деца по безопасен начин по време на пандемията. „Мисля, че това създава възможност за децата да бъдат наистина изобретателни и да мислят нестандартно.“ Project Learning Tree е екологична образователна програма, която кара децата от детската градина до 12 клас да излязат сред природата, за да изследват и да научат за заобикалящата ги среда – с акцент върху дърветата. Това е част от Инициативата за устойчиво горско стопанство с нестопанска цел. „Супер забавно е. Правим цял куп дейности“, каза 10-годишният Берген пред CNN и допълва:“Просто обичам всички цветове на природата да са навън.“ Програмата, предлагана във всички 50 щати, е в съответствие с Общите основни държавни стандарти в областта на науката, социалните науки, езиковите изкуства и математиката. Точно навреме за есента те научават защо листата пожълтяват. Деца в Лавленд, Колорадо, обикалят около учителката Микеле Мандевил по време на занимание в класната стая на открито в проектно дърво.
„Нещата вътре в тях, които ги правят зелени, влизат в тези тръби в листата, за да може дървото да ги съхранява за следващата година“, каза Берген. „Тогава листата пожълтяват и падат от дървото.“
Децата също така научават за опрашителите и как пчелите помагат да произвеждат храната, която ядем. Те научават как семената пътуват през вятъра и растат в почвата, където кацат. Те създават списания за природата.
Децата развиват своите творчески умения за писане по този начин – създават истории от своите наблюдения, седнали под дърво за 10 или 15 минути, каза Микеле Мандевил, от Project Learning Tree в Колорадо.
„Ако дадем на децата възможност да излязат навън, за да учат сред природата, да се ангажират с природата и другите в открито пространство, те наистина ще се научат да опазват природата и просто ще се влюбят в нея“, каза Мандевил .
Децата избират дърво, което да „осиновят“ и научават за този вид; от кората до вида на листата и наблюдават как се променя през сезоните. Те се правят на дървета и събират хранителните вещества, от които се нуждаят, за да оцелеят, като събират различни цветни квадратчета за всеки елемент.“ Имаше зелено за хранителни вещества, жълто за слънчева светлина, синьо за вода и червено за огън “, каза Берген.
Те се научават да „четат“ напречно сечение на дърво, за да видят на колко години е то през броя на пръстените и какво се е случвало през всяка година от убиването на бръмбари до горските пожари, с които Колорадо се справя сега.
Мандевил също ги учи да забелязват видовете птици по дърветата си – от пухкави кълвачи до западни сини птици.
И класовете се провеждат през цялата зима на много места, освен ако не падне под нулата.

Птиците се забелязват по-лесно, когато листата са паднали от дърветата и децата се учат да строят убежища и да проверяват дали има следи от животни.
Project Learning Tree споделя тези забавни зимни занимания, които родителите могат да правят навън с децата си в предучилищна възраст. Децата се научават да се фокусират и наблюдават, използвайки петте си сетива точно , както учените трябва да усъвършенстват силата си на наблюдение. Мандевил кара децата да картографират звуците, които чуват, наречени „картографиране на звука“. „Те си затварят очите и си слагат малки„ елени уши “, като обхващат ушите си“, каза Мандевил. Те записват всичко – от птичи туитове до звуци на трафика, до шумолене на листа и бързаща вода и посочват посоката, от която идват. „Не сме ангажирани със звука, защото сме толкова стимулирани от нашето виждане“, каза Мандевил. Тя насърчава учениците да вдигнат дънер в реката и да открият какво може да се крие отдолу. Тя обяснява как гъбите и мъхът помагат за разлагането на дървесината в реката.


„Те могат да събират данни и дори можете да отделите време за изграждане на стълбовидни графики, сравнявайки различни елементи в природата, които са открили“, каза Манзела. Не можете да правите това в класна стая с четири стени. Силата на природата може да успокои и да предизвика творчество .Майката на Берген казва, че след като поема урока, „той се прибира оживен“. Проучванията са установили многобройни ползи за здравето от прекарването на време на открито сред природата и особено децата имат голяма полза от това. Берген го обяснява по този начин: „Чувствам, че можеш да дишаш и можеш просто да си по-близо до земята“ .
Сн. CNN

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук