Учените са посочили радикален начин за удължаване на живота на мъжете

0

Учени от Нова Зеландия са установили, че отстраняването на репродуктивните органи при кочовете помага за удължаване на живота. Експертите не изключват, че кастрацията може да бъде радикален, но ефективен начин за удължаване на живота на мъжете. Сродно проучване е публикувано в списанието eLife.

Отбелязва се, че при бозайниците женските обикновено имат по-дълъг живот от мъжките. В същото време фермерите и учените знаят, че премахването на тестисите от кочовете може да удължи живота им с 60 процента. Механизмите, залегнали в основата на дълголетието, обаче не са ясни.

За да разберат какво се случва на ниво ДНК, учените от Нова Зеландия се обединиха с американския генетик Стив Хорват, който изобрети епигенетичния часовник – начин за измерване на биологичната възраст с помощта на ДНК анализ. От тях изследователите измерват биологичното стареене въз основа на химически етикети. Оказа се, че при кастрираните кочове скоростта на стареене се забавя в сравнение с некастрираните мъже.

Според други изследвания кастрацията удължава продължителността на живота на лабораторни гризачи, домашни котки и кучета. Освен това през XIV-XX век евнусите при двора на корейските царе са живели по-дълго от своите съвременници. Подобни резултати показва проучване, проведено сред пациенти в психиатрична болница в САЩ.

Сн. Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук