Учените са посочили телесното тегло, при което рискът от COVID-19 е максимален

0

Списанието Lancet Diabetes & Endocrinology публикува резултатите от първото мащабно проучване на връзката между индекса на телесна маса (ИТМ) и COVID-19. Авторите, изучавали медицинските досиета на почти седем милиона британци, стигнаха до заключението, че не само наднорменото тегло, но и наднорменото тегло увеличават риска от тежки заболявания.

Изследването се базира на британската база данни за общо медицинско лечение QResearch. Авторите са прегледали 6,9 милиона записа от 24 януари, времето, когато е съобщена първата инфекция във Великобритания, до 30 април 2020 г. и са избрали повече от 20 000 пациенти, хоспитализирани по време на първата вълна на COVID-19, за които са налични данни за ИТМ.

Резултатите показаха, че рискът от тежко заболяване и смърт от COVID-19 се увеличава при хора с ИТМ над 23 (въпреки че това все още е нормално тегло). Освен това, с увеличаване на ИТМ на единица, рискът от хоспитализация се увеличава средно с пет процента, а вероятността да попаднете в интензивното отделение – с десет. И това не зависи от други утежняващи фактори, включително диабет тип 2.

По този начин авторите идентифицират няколко интересни модела. Първо, наднорменото тегло най-значително влияе върху тежестта на COVID-19 при млади хора на възраст между 20 и 39 години. След 60 години тази зависимост намалява и при възрастните хора над 80-годишна възраст теглото обикновено има малък ефект върху хода на заболяването.

Авторите са конструирали диференцирана скала на увеличаване на риска от хоспитализация с тежка форма на COVID-19 с увеличение на ИТМ с едно за различни възрастови групи: 20-39 години – девет процента, 40-59 – осем процента, 60 -79 – четири процента, над 80 – един процент. В същото време рискът от тежко протичане при хора от 20 до 39 години обикновено е по-нисък, отколкото при други възрастови групи, а по-голямата част от пациентите с тежка форма са над 60 години.

„Нашето проучване показва, че дори много скромното затлъстяване е свързано с повишен риск от сериозни усложнения от COVID-19 и рисковете се увеличават драстично с нарастването на ИТМ“, заяви ръководителят на изследването д-р Кармен Пиернас от Отдела за първично здравеопазване в съобщение за пресата. -Санитарни грижи на Оксфордския университет в Нафилд.

Според нея този риск е най-висок при хора на възраст под 40 години, докато след 80 години теглото практически не оказва влияние върху вероятността от развитие на тежка форма на COVID-19. „Тези резултати показват, че ваксинационните политики трябва да дават приоритет на хората със затлъстяване, особено сега, когато ваксината се разпространява сред по-младите възрастови групи“, добави тя.

Вторият интересен момент е, че изследователите установяват влошаване на резултатите от заболяването при хора с по-нисък ИТМ (по-малко от 18,5). Ето защо, за да се застраховат срещу усложненията от COVID-19, авторите настояват да се отървете от наднорменото тегло, но не и да се изчерпвате.

„Все още не знаем със сигурност, че загубата на тегло ще намали риска от тежък резултат от COVID-19, но това е много правдоподобно. И със сигурност ще донесе ползи за здравето – ще намали риска от развитие на диабет тип 2, рак и няколко други болести. „отбеляза друг участник в изследването, професор Пол Авейард (Paul Aveyard).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук