1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоПо светаУчени разкриха тайните на 2300-годишна мумия

Учени разкриха тайните на 2300-годишна мумия

Учени са сканирали дигитално мумията на тийнейджър, починал преди 2300 години, научавайки важни нови подробности за него, пише The Guardian. Компютърната томография е използвана, за да се избегне разопаковането на останките.

Момчето вероятно е било от заможно семейство с висок социален статус – по тялото му има 49 амулета, повечето от които са изработени от злато, а някои от полускъпоценни камъни. Вярвало се е, че талисманите защитават тялото и му дават сила в задгробния живот.
По костите и липсващите мъдреци учените определят възрастта, на която е починало детето – то е било на 14 или 15 години. Експертите установиха, че момчето не е било обрязано. Поради това изследователите приемат, че той не е египтянин, тъй като момчетата в древен Египет са били подлагани на тази процедура преди да навърши 13 години.

Момчето е погребано със сандали. Вероятно се предполага, че той ще излезе в отвъдното с такива обувки.
Мумията е известна като „златното момче“. Намерена е през 1916 г. в гробище, използвано от 332 до 30 г. пр.н.е. в Наг ел-Хасай в Южен Египет. Оттогава останките се съхраняват в мазе в Египетския музей в Кайро и не са изследвани обстойно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments