5.8 C
София
неделя, май 8, 2022
НачалоНа фокусУчени разработиха дронове, които да летят в трудни условия

Учени разработиха дронове, които да летят в трудни условия

Изследователи от Китай са разработили алгоритъм, който позволява на дронове да летят в трудни условия, пише сп. „Сайънс роботикс“. Необходимостта от подобна разработка е свързана с това,  че съвременните безпилотни летателни апарати не могат да се движат самостоятелно в трудни условия, например в гъсти гори.

Авторите на настоящото изследване от университета на Джъдзян предлагат проблемът да бъде решен с помощта на алгоритъм, който бързо анализира информацията от сензорите на дроновете и координира действията на няколко безпилотни летателни апарата. За целта е разработена специална серия дронове. По този начин невронната мрежа може да събира данни и незабавно да избира маршрут за всеки от тях.

Учените са направили тест с група от 10 дрона, която преминава през гора, заобикаляйки препятствия. Специалистите са почерпили вдъхновение от птиците, които летят безпроблемно на ята дори в много гъсти гори.

Подобен алгоритъм може да се използва за управление на безпилотни летателни апарати при спасителни операции, отбелязват изследователите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments