20.7 C
София
сряда, юни 7, 2023
НачалоУ насУчители развиват таланти и помагат на учениците си със занимания по интереси

Учители развиват таланти и помагат на учениците си със занимания по интереси

Заниманията по интереси развиват таланти и помагат на ученици, застрашени от отпадане от училище, да проявят интерес към ученето. Тези форми възпитават и ценности у деца и ученици, които не получават подкрепа от семейството и не ценят образованието. Тези изводи направиха учители, участвали в семинар за прилагане на проектно базирано обучение в заниманията по интереси, организиран от Синдиката на българските учители (СБУ) под патронажа на Министерството на образованието и науката (МОН). Това съобщи пресцентърът на МОН.

В рамките на обучението бяха връчени и награди от конкурса за най-добри проекти в тази област.

Специалната награда на МОН в категорията за работа в подготвителна група за училище в детска градина получи Емилия Чобанова, главен учител в Осма детска градина „Проф. д-р Елка Петрова“ в София. Тя печели отличието заради умения да възпитава в общочовешки ценности, провокиране на изследователски интерес и креативно мислене у бъдещите ученици от най-ранна детска възраст.

В категорията за извънкласни дейности бяха отличени екипът от старши учители в Средното училище (СУ) „Кузма Тричков“ във Враца – Лала Банева, Надежда Витанова и Петя Александрова.

Отличеното от МОН есе на тема „Учителят на бъдещето“ е на Белла Хараламбова, старши учител в Националното училище по изкуствата „Панайот Волов“ в Плевен.

Специални награди връчи и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева за учители, които членуват в синдиката и са участвали в надпреварата за представяне на добри практики. Валентина Цонева и Анелия Кисьова от Основното училище „Св. Паисий Хилендарски“ в сливенското село Тополчане бяха определени за най-добри сред първите три класирани за финала със своя проект „Родолюбие“, който е за работа с деца от подготвителна група. Те подготвят за училище предимно деца от уязвими групи.

В категорията за добри практики в извънучилищните институции призово място получи Веселинка Боянова, учител по тамбура и художествен ръководител на фолклорната група „Вселена“ в Центъра за подкрепа на личностното развитие в Благоевград.

За научно есе на тема „Учителят на бъдещето“ бе наградена с първо място Силвия Попова, директор на Детската градина „Мечо Пух“ в село Петко Славейков, община Севлиево.

В категорията за добри практики в извънкласни дейности с ученици от първи до 12-и клас като най-добър бе класиран проектът „Дванадесет златни звезди“ на Полина Стойкова, заместник-директор на Основното училище „Христо Никифоров“ в град Ловеч.

Конкурсът за дейности, свързани със занимания по интереси, се организира за девета година в партньорство с МОН. Наградният фонд от общо 4000 лева е осигурен от министерството. Награди осигуриха и множество други организации, ангажирани с образованието.

Всички участници в конкурса получиха сертификати.

Освен обмен на добри практики, семинарът предлага и включване в творчески работилници, които помагат на учителите в тяхната работа. Традиционно в разговор на кафе с лидера на СБУ Янка Такева преподаватели от цялата страна взаимно се информират за процесите в системата на предучилищното и училищното образование, и търсят решения на специфични казуси.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments