18.8 C
София
сряда, септември 1, 2021
НачалоНа фокусФандъкова: Софиянци няма да останат без парно и топла вода

Фандъкова: Софиянци няма да останат без парно и топла вода

Категорично няма опасност софиянци да останат без парно и топла вода. Това стана ясно и вчера на заседанието на парламентарната комисия. За съжаление, за пореден път определени политици се опитват в навечерието на избори да си правят политически пиар на гърба на софиянци с всяване на страх, че ще се спре парното. „Топлофикация – София“ не е с отнето комплексно разрешително. Има решение на министерство на екологията за промяна в комплексното разрешително, което общинското дружество обжалва в съда. Според експертите на „Топлофикация – София“ е напълно възможно да се продължи т.нар. дерогация. Аз като кмет не мога да си обясня, че точно Министерството на околната среда иска да спре най-екологичния начин на отопление в София, след като при такова спиране въздуха ще се замърси в пъти. Не знам как може да се разрешава дерогация за въглища, а за газ да не се разрешава. Не съм експерт, но като човек не мога да си го обясня. Надявам се, че разговорите ще продължат експертно и правно, а не политически, защото е безотговорно да се политиканства на тема „Топлофикация – София“. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„В последните дни дружеството е изплатило 18 млн. лв. на „Булгаргаз“, днес ще бъдат преведени още 1,5 млн. лв. Поискала съм от ръководството – всички приходи, като изключим средствата за заплатите на хората, които работят в ТЕЦ-овете, да се превеждат на „Булгаргаз“ и това се случва. Знаете обаче, че договорът е убийствен – с предварителни плащания и нечовешки лихви. Така и не може да се постигне ново споразумение. Но това е сбъркан финансов модел, но ние правим всичко, за да гарантираме отоплението на софиянци“, каза Фандъкова. Тя провери строителството на нова детска градина в район „Студентски“.

„Строителството на детската градина е на финала. Това беше една стара сграда с етернитови плоскости за 7 групи. На практика сега строим нова сграда заедно с още един нов корпус, така че в детската градина ще има 5 нови групи“, обясни Фандъкова при проверката на строителните дейности в детска градина „Приказен свят“. Детската градина ще отвори през ноември и ще приеме нови над 120 деца. Общината е инвестирала в новите сгради там над 3,8 млн. лв. „Всички районни кметове, които имат готовност за строителство на детски градини, имат гарантирани от Столичната община средства. В момента в София се строят 15 детски градини и ясли. Очаквам до дни 3 от тях да получат удостоверение за ползване и да отворят. Те са в „Лозенец“, „Овча купел“ и „Подуяне“, а до края на годината в „Надежда“ ще стартира изграждането на нова детска градина. В район „Студентски“ имаме решение за строителство на нова детска градина, която ще е много голяма, за 15 групи. Очаква се до края на годината да има избран изпълнител и да започне проектирането. Изграждането на тази детска градина ще помогне да се преодолее чувствително недостига на места в района“, каза Фандъкова.

Тя припомни, че преди години е заварила 20 етернитови детски градини и в момента вече се работи по преизграждането на последната такава в „Люлин“. Работи се и по идеята за изграждане на детските градини на партерните етажи в частни сгради. Фандъкова е предложила на район „Студентски“ да разговаря с инвеститори в района за изграждане на детски градини срещу обезщетение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments