18.5 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусФандъкова: Това ми е най-тежкият мандат, заради КОВИД, войната в Украйна и...

Фандъкова: Това ми е най-тежкият мандат, заради КОВИД, войната в Украйна и инфлацията

Последният ми мандат е най-тежък, но не само за мен – ковид кризата принуди всички кметове да променим бюджетите и програмата си. Войната в Украйна, енергийната криза, инфлацията също ни се отразиха. Понякога бяхме на ръба да спрем проекти.

Това заяви за БТВ кметът на Сьофия Йорданка Фандъкова.

Жълтите павета бяха обявени през 2016 г. като културна ценност, те са символът на София. Забранено бе при нареждането им да се използват слепващи материали по стари технологии. Днес 90 на сто от участъците с жълти павета са пренаредени. Следи се стриктно за спазването на технологията. На място се сортира паважът, така че паветата да бъдат с еднаква големина, посочи столичният кмет.

За жълтите павета и пренареждането им не е платен нито лев на фирма „Трейс“. Няма и да се платят никакви пари, ако работата не бъде свършена качествено, продължи Фандъкова. Наложила съм санкция от 100 000 лева за недобре свършената работа преди.

Фандъкова подчерта, че първото пренареждане на жълтите павета от фирмата е направено безобразно. Това е втори представител на ГЕРБ, който атакува фирмата „Трейс“, която отговаря за пренареждането на жълтите павета в центъра на София. Преди няколсо дни председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев определи свършеното по проекта като „имиджова щета“ за компанията.

Изпълнител на проекта е „Трейс груп холд“. Компанията печели някои от най-големите обществени поръчки в сферата на пътното строителство. Работи и по много проекти в София.

„Първия път пренареждането беше безобразно и затова не исках да карам фирмата веднага да ги пренареди, докато не се убедя, че имат капацитет да го направи“, заяви Фандъкова, като уточни, че преди да започне второто пренареждане на паветата, е имала срещи с експерти, които са дали съвети как да се работи с технологията, за да бъде запазена тази културна ценност“, разказа сагата с жълните павета кметът Фандъкова.

Кметът на София посочи още, че около 30% от настилката вече е поставена. Това става под непрекъснато наблюдение и строг контрол, посочи Фандъкова и допълни, че самата тя минава от там инцидентно и изненадващо, за да следи работата. „Паважът се сортира там на място, така че паветата да бъдат с еднаква големина“, допълни тя.

Фандъкова съобщи и какво предстои по отношение на строителството на столичното метро. В момента се строят три километра към квартал „Левски“. Очаквам да започнем и шест км през „Слатина“ към „Цариградско шосе“ и още един километър в „Обеля“, има и още десетина километра планирани, отбеляза кметът на София.

За 15 години изградихме 80% от съществуващото метро. Това са огромни проекти и са много трудни, моята задача е да осигуря финансирането и координацията, посочи тя. Метрото вече е 52 км с три метролинии, припомни Йорданка Фандъкова.

Метрото сега е 52 километра, има три линии. Очакам да започнем 6 км трасе и през Слатина към бул. „Цариградско шосе“, но няколко граждани обжалват. Очаквам и трасе в Обеля. Планирани са общо 10 км, надявам се наследникът ми да продължи замисленото по отношение на метрото в София.

На въпрос кой ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София, тя отговори, че това ще стане ясно в началото септември.

Минаха номинационните събрания на ГЕРБ, предстои да разгледаме номинациите, имаме достатъчно голям избор. Предполагам, че в началото на септември ще вземем решението за кандидата на ГЕРБ, имаме номинирани за районни кметове, подготвяме листа за общински съветници, каза още Йорданка Фандъкова. Развитието и промяната на София не трябва да спират, призова тя.

В началото на септември ще се съберем и ще решим кой да се бори за кметския стол в София, коментира ситуацията около местните избори кметът на столицата.

Според нея няма значение какви са кандидатите по професия, защото най-важното е те да са запознати с проблемите на столицата. „Работата е много, развитието и промяната на София не бива да спират. Това не става с мечти и празни обещания. Свързано е с много работа, познаване на проблемите и с компетентност“, подчерта тя.

СОС взе решение за преместване на Паметника на Съветската армия.

3-4 палатки едва ли ще попречат това решение да бъде изпълнено, каза Фандъкова.

Столичният кмет припомни, че решението на Столичния общински съвет е взето преди няколко месеца и още тогава го е изпратила на областния управител. Паметникът е държавна собственост, това след дълги години атаки беше прието, защото има документи за това. Областният управител и премиерът вече изразиха своята позиция, че ще изпълнят това решение, каза Йорданка Фандъкова.

По повод палатковия лагер пред паметника в знак на протест срещу преместването му, тя посочи, че няма разрешение и съгласуване за поставяне на палатки. Сезирала съм полицията, три – четири палатки едва ли могат да попречат на преместването, отбеляза столичният кмет.

В 17 района в София проблемът с местата в детските градини е преодолян, в други обаче този проблем стои и там не е построена нито една детска градина.

Не съм мислила къде. Имам много работа при последните ми два месеца и половина като кмет. Важен ми е третият градски ринг от метрото – това е важно за облекчаването на трафика и изчистването на въздуха. Оставям важни задачи за вършене на наследника ми, каза още кметът на София Йорданка Фандъкова.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments