23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусФандъкова: 2,55 млрд. лв. ще е бюджетът на София

Фандъкова: 2,55 млрд. лв. ще е бюджетът на София

2 555 000 000 лв. ще бюджетът на София през тази година. „Заради липсата на държавен бюджет общините не можехме да приемем бюджет в началото на годината. Това наложи да разработим инвестиционни програми, за да не спираме инвестициите в градовете, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето му.

Първият бюджет, който тя е съставила пък бил два пъти по-малък – 1,2 млрд. лв. Постигнахме това с увеличаването на собствените приходи и по-добрата събираемост, но без да увеличаваме данъците и таксите, каза още Фандъкова.

През 2010 г. собствените приходи на на общината са били в размер на 460 млн. лв., а сега те ще са 930 млн. лв. През годините успяхме да защитим 4 млрд. лв. безвъзмездни европейски средства, което е почти два бюджета на общината. Това е огромен успех на целия екип, който е работил, обясни още кметът.

Това е последният бюджет, който внасям като кмет и си позволявам тази малка ретроспекция, каза още Фандъкова. И припомни, че с екипът ѝ са работили в тежки времена през годините – световната финансова криза, пандемията, инфлацията. Успяхме да запазим финансовата стабилност на общината и не допуснахме спад на капиталовата програма, каза още тя.

Предвидените средства за инвестиции през тази година ще са малко над 600 млн. лв. 323 млн. лв. са от собствените приходи на общината. 295, 6 млн. лв. са средствата, които са защитени по европейски програми.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments