18.5 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоУ насФиктивен медицински център усвоил 5 млн. лв. от помощи за инвалиди

Фиктивен медицински център усвоил 5 млн. лв. от помощи за инвалиди

Медицински център в Пловдив е изготвил 8000 протокола от прегледи на хора с увреждания, за които са изплатени 5 милиона лева от здравната каса. Това съобщи на брифинг наблюдаващият прокурор по делото Димитър Пехливанов. За схемата са задържани 8 души – лекари, управителят и служители от магазина му.

Прокуратурата е установила, че центърът не е извършвал друга дейност, освен фиктивните прегледи. Замесените са си набавяли личните данни както на инвалиди, така и на хора, които просто са имали някакви болежки. “През юли 2022 г. са направени промени в наредбите, като въз основа на тях изискването за получаване на помощни средства от деца с различна степен на инвалидност налага преглед от лекари”, обясни районният прокурор Петър Петров. Регистрирано е дружество, което е принципал на пловдивския център. Лекарите са изготвяли протоколи, с които установяват необходимостта от помощни средства на нуждаещите се. После 2 фирми на управителя са купували патерици, инвалидни колички и протези. Последният протокол за преглед е от 31 юли, а участниците в схемата са арестувани на 28 август.

“В хода на разследването са извършени 16 претърсвания. Иззети са голям брой документи, които имат отношение към производството, 50 флашки, парична сума около 30 000 лв. и 10 компютъра. Намерени са и електронните подписи на лекарите, с които са изготвяни протоколите”, заяви директорът на пловдивската полиция старши комисар Георги Чергов. Хванати са били четирима лекари и трима служители, а управителят, който е бил в чужбина по това време, е арестуван при връщането му в България.

До разплитането на схемата се е стигнало след сигнал от РЗИ, че от този медицински център са постъпили хиляди протоколи, без там да се извършва друга дейност. Трима души от Пазарджик пък са получили обаждане от инспекцията, за да кажат дали са доволни от помощните си средства. Те обаче не знаели, че са им отпускани такива. Към момента са проверени 730 от документите, останалите над 7000 тепърва ще се изследват.

“Има 27 души, които са починали, а имат съставени протоколи, което е невъзможно. Датата на смъртта на единия е 31 май, а протоколът за преглед е съставен на 9 юни, като в него е записано “мъж на видима възраст, отговаряща на действителната, адекватен, контактен, с ясни сърдечни тонове”. Това е тежка злоупотреба”, заяви наблюдаващият прокурор.

Двама от лекарите са от Велико Търново, другите – от Пловдив. Те не считали, че са извършили нещо нередно, макар да има случаи, в които дори не те са подписвали протоколите, а продавачите в магазина. Ако бъдат осъдени, замесените в схемата ги заплашват от 3 до 15 години затвор.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments