-1.8 C
София
понеделник, януари 30, 2023
НачалоНа фокусФинансист: Бензинът ще стане 3 лева до пролетта

Финансист: Бензинът ще стане 3 лева до пролетта

Скокът на цените ще продължи поне до пролетта. Това предупреди пред Нова телевизия финансистът доцент Емил Хърсев, който се позова на прогнозите на МВФ, ЕК, Световна банка и ЕБВР.

Той поясни, че основният двигател за това е високата цена на енергоносителите.

По негови думи в момента инфлацията е в пика си.

Хърсев отбеляза, че най-неприятните движения, които са се очаквали, като че ли са се случили. Едно от тях е цената на петрола и връщането й от там, откъдето е започнала да слиза.

„В момента достигнахме цената от 2014 г. Достигнем ли нивото от 2006 г. – 140 долара за барел петрол, с новата политика на мерки с биодобавки, бензинът може да достигне 3 лева“, прогнозира финансистът.

От своя страна бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова поясни, че финансистите мерят инфлацията с ръста на индекса на потребителските цени.

„Аз бих казала, че инфлацията още означава намаляване на цената на парите на хората – дали с доходите на хората в България те могат да посрещнат нуждите си“, посочи тя и допълни, че обикновено експертите говорят за засилена политика по доходите на държавата. Държавата по нейни думи може да повлияе на заплатите на държавните служители, на пенсиите и минималната работна заплата.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments