28.5 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусФинансовата комисия в НС се заема с актуализацията на бюджета

Финансовата комисия в НС се заема с актуализацията на бюджета

Още днес от 14,30 часа новоизбраният председател на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански от ИТН свиква извънредно първо заседание. На него ще се опознаят членовете и ще се приемат вътрешните правила. Още утре пък ще има второ заседание, на което ще мине първо четене на актуализацията на бюджета. „Няма по-кратки срокове възможни от това, което съм направил. При всички варианти, които разчетохме минимум 10 дни ще са необходими, за да се приеме актуализацията на бюджета, но няма да има възможност под този срок, тъй като имаме 2 четения. Между двете четения има различни други становища, които ще бъдат добавени от заинтересованите страни. Те трябва да бъдат изслушани, за да има максимална публичност“, каза в кулоарите на парламента Каримански.

„Ще апелирам към всички колеги от комисията стриктно да се придържаме към финансовите показатели, към закона за публичните финанси, към това, което ние като професионалисти можем да изразим становища, мнения по различните актуализации, предложени и в Закона за НЗОК и ДОО“, добави той. Още другата седмица актуализираният бюджет ще бъде гласуван на първо четене в планарната зала, очаква Каримански.

„Колкото може скъсяваме сроковете и действаме в полза на всички заинтересовани парламентарни групи, обществото, президента, всички“, каза още той. В комисията ще се разглеждат паралелно с бюджета и други законопроекти като изменения в прага на ДДС, процедура за избор на гуверньор за БНБ и др. „Има много неща, които са внесени в парламента, които щом бъдат разпределени, ще се заемем и максимално успоредно ще караме, а не последователно, за да решим максимално повече проблеми в целия времеви хоризонт на този парламент“, каза председателят на комисията.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments