7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоПо светаФинансовият министър на САЩ пристигна на необявено посещение в Украйна

Финансовият министър на САЩ пристигна на необявено посещение в Украйна

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън пристигна на необявено предварително посещение в Украйна, за да потвърди американската подкрепа за Киев във войната с Русия, предаде Ройтерс.

Йелън се срещна с президента Володимир Зеленски и други важни правителствени представители само дни след първата годишнина от началото на войната и повтори уверенията, дадени миналата седмица от президента Джо Байдън в Киев.

„Америка ще подкрепя Украйна, колкото време е нужно“, каза Йелън пред украинския премиер Денис Шмигал.

Той от своя страна заяви, че двамата са обсъдили затягането на американските санкции срещу Русия, както и „изземването на замразените руски активи и използването им за нуждите на възстановяването на Украйна“.

Но Йелън заяви пред репортери по време на телефонен брифинг, че все още има значителни правни пречки пред пълното изземване на замразените от санкциите активи на руската централна банка в размер на 300 милиарда долара.

Йелън обяви и предоставянето на първите 1,25 млрд. долара от поредния транш финансово-икономическа помощ от Вашингтон за Украйна на стойност 9,9 млрд. долара.

Американското министерство на финансите съобщи, че по време на срещата си със Зеленски Йелън го е похвалила за „водачеството и решимостта пред лицето на незаконната и непровокирана война на Русия“.

Ведомството допълва, че в разговора Йелън е приветствала и действията на украинския президент за подобряване на административното управление на Украйна и борба с корупцията – мерки, необходими като гаранция, че американската икономическа помощ ще бъде изразходвана отговорно.

Министерството на финансите на САЩ съобщи и че Йелън е подкрепила пред украинския министър на финансите Сергий Марченко изпълнението до края на март на „напълно финансирана и с подходящи условия“ програма за Украйна с Международния валутен фонд. Тя е похвалила работата на Марченко за стабилизиране на украинската икономиката и „поддържането на фокуса върху икономическите реформи на фона на руската непровокирана и брутална война“. Йелън също така е изразила подкрепа за създаването на междуведомствена донорска координационна платформа за Украйна, която да помогне на страната да посрещне нуждите от възстановяване в краткосрочен план и от бъдещо възстановяване заедно с международните партньори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments