7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусФинансовият министър: Не изпълняваме четири ангажимента за влизане в еврозоната

Финансовият министър: Не изпълняваме четири ангажимента за влизане в еврозоната

За влизане в еврозоната на първи януари 2024 година ние трябваше да поискаме доклад до края на февруари, за да може Европейската комисия в рамките на няколко месеца да извърши всички необходими проверки и да ни даде отговор, както и да препоръча на държавите членки дали сме готови за еврозоната или не. А ние не подадохме доклад, защото след разговори, които имахме с Европейската комисия и председателя на Еврогрупата, стана ясно, че не изпълняваме четири ангажимента, които сме поели, когато сме се присъединили към валутния механизъм. Това обясни служебният министър на финансите Росица Велкова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Тя припомни, че трябва да бъдат приети още закони във връзка с приемането ни в еврозоната. „Няма как да убедим европейските партньори, че едно Народно събрание, за което все още предстоят изборите, ще приеме тези закони“, посочи Росица Велкова.

Според нея единственият критерий, на който не отговаряме от Маастрихтските критерии, това е инфлацията.

„Служебния кабинет положи усилия, успя да регулира цените, доколкото е възможно правителството да окаже влияние върху енергийните източници. Цената на петрола, цената на газа, цената на тока беше субсидирана. Инфлацията може да се повиши много бързо от външни и вътрешни фактори, особено когато България няма монетарна политика, тъй като сме във валутен борд“, обясни министърът на финансите.

Росица Велкова посочи, че служебното правителство има амбицията първо да внесе конвергентния доклад при условия, които сме говорили с Европейската комисия и при условие, че парламентът приеме четирите закона във вид, който е съгласуван с Европейската комисия и Европейската централна банка. Създадохме работни групи между Европейската комисия и експертите на Министерство на финансите, които всеки месец правят изчисления как стоим спрямо критерия инфлация, добави още тя.

Според министъра на финансите би могло Европейската комисия да направи изключение за инфлацията, аналогично на това, което е направено за Хърватия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments