15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоЕвропейски хроникиФон дер Лайен: Нека допуснем България и Румъния в Шенген

Фон дер Лайен: Нека допуснем България и Румъния в Шенген

Трябва да спечелим доверието на европейците, да отговорим на техните тревоги и да си свършим работата. Изпълнихме над 90% от политическите насоки от 2019 г. Когато сме единни, резултатите са на лице. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на традиционната годишна реч за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент в Страсбург.

Фон дер Лайен подчерта, че след по-малко от 300 дни предстоят избори, в проява на нашата забележителна демокрация. „Това е време за размисъл върху състоянието на нашия съюз и работата на техните представители“, каза тя.

„Ще видим каква Европа искат хората. Най-младите гласоподаватели ще бъдат родени едва през 2008 г. Те ще помислят за войната, за въздействието на климата, за изкуствения интелект“, добави Фон дер Лайен.

По думите й Съюзът отразява визията за бъдеще след Втората световна война, бъдеще на мира и благоденствието. „Когато разговарям с младите хора, виждам същата визия, същото убеждение, че Европа отново трябва да отговори на призива на история“, каза председателят на ЕК.

„Зеленият пакт е безпрецедентен, станахме пионери в цифровизацията и имаме инструменти за създаване на нови работни места днес и във бъдеще. Положихме основите на здравен съюз, станахме по-независими в сектора на енергетиката, в това число суровините“, отбеляза Фон дер Лайен.

Европейският съюз трябва да напредва към разширяването, без да чака да бъдат променени договорите му, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си за „Състоянието на съюза“, предаде Франс прес.

„Благодаря на България и Румъния за добрите практики в областта на убежището и миграцията“, заяви председателят на ЕК.

„Двете страни са част от Шенгенското пространство. Нека допуснем България и Румъния в Шенген– без да се бавим повече“, настоя тя пред евродепутатите в Страсбург.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments