11.8 C
София
четвъртък, май 12, 2022
НачалоЕвропейски хроникиФон дер Лайен: Русия е най-пряката заплаха за световния ред

Фон дер Лайен: Русия е най-пряката заплаха за световния ред

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че Русия представлява „най-пряката заплаха“ за световния ред и настоя Китай да играе по-конструктивна роля на международната сцена, предаде АФП.

Фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел днес са в Япония за разговори по теми, включващи инвазията на Русия в Украйна, но и растящото безпокойство за ролята на Китай в Азия и в по-широки мащаби.

Русия „днес е най-пряката заплаха за световния ред с варварската война срещу Украйна и нейния пакт с Китай“, каза тя след среща с японския премиер Фумио Кишида.

Годишната среща се провежда на фона на натиск над Москва заради Украйна от голяма част от международната общност.

„Руската инвазия в Украйна не е само проблем за Европа, тя разклаща сърцевината на международния ред, включително Азия. Това не трябва да бъде толерирано“, каза Кишида, чието правителство се присъедини към строгите санкции срещу Русия, включително за енергоносители.

Засилващите се позиции на Пекин в Азия също бяха в дневния ред, като ЕС се опитва да покаже по-ясна роля в противопоставянето на Китай.

„Нашето сътрудничество в Украйна е от критична важност за Европа, но и за Индо-Тихоокеанския регион, като ние искаме да задълбочим консултациите по все по-настъпателния Китай, каза Мишел.

„Китай трябва да застане в защита на многонационалната система, от която имаше полза при развитието си.“

Фон дер Лайен посочи, че ЕС и Япония засилват сътрудничеството си, включително с партньорство в дигиталната сфера, което ще се фокусира върху конкурентоспособността и сигурността.

Тя добави, че двете страни ще работят и по веригите за доставки, които се объркаха заради пандемията и войната в Украйна, но и са обект за безпокойство с оглед на ролята на Китай при производството на чипове.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments