20 C
София
сряда, юни 16, 2021
Начало Европейски хроники Фон дер Лайен: Цифровият налог в ЕС е съвместим с глобалния корпоративен...

Фон дер Лайен: Цифровият налог в ЕС е съвместим с глобалния корпоративен данък

Предложената от Европейския съюз такса на дигиталните компании не е несъвместима с плановете за минимален глобален корпоративен данък, заяви в четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Тези два налога не са в противоречие, те са по-допълващи се, тъй като при развитието на нашия цифров данък ние гарантираме, че той не е дискриминационен и че няма да има двойно данъчно облагане“, увери тя.

На пресконференция преди срещата на върха на Г-7 в Обединеното кралство Фон дер Лайен определи напредъка в глобалните данъчни преговори като „много положителен“, но добави, че предложението първо трябва да бъде прието от страните членки на групата Г-20 и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък адресира опасенията, изразени от Унгария, Полша и Ирландия, като подчерта, че споразумението на групата Г-7 относно глобалния корпоративен данък „не разрешава всички въпроси, които ще възникнат на национално ниво“, и че институциите на ЕС ще продължават да работят по подробностите в бъдеще.

Лидерите на ЕС също така отбелязаха, че ще кажат на британския премиер Борис Джонсън по време на срещата на върха на Г-7, че Великобритания и ЕС вече са се споразумели за протокола, уреждащ търговските договорености в Северна Ирландия, и че Обединеното кралство трябва да го прилага и да не прави едностранни промени.

Фон дер Лайен заяви, че протоколът е „единственото решение“ за избягване на твърда граница на остров Ирландия (между Република Ирландия като част от ЕС и Северна Ирландия като част от Обединеното кралство) и че тя все още вижда „основни пропуски“ в прилагането му от страна на Великобритания.

„Ще обсъдим това на тристранна среща в Корнуол заедно. Решени сме да направим всичко, за да запазим мира и стабилността на остров Ирландия. Важно е дълбоко да се уважава протокола“, каза тя на пресконференция.

Шефът на ЕК подчерта, че и двете страни са подписали механизъм за уреждане на спорове, с потенциал за коригиращи мерки, които могат да бъдат предприети, но не уточни какви действия би предприел ЕС, ако Великобритания не спази протокола.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Осигуряват безплатна почивка на 30 000 ученици и учители

Министърът на туризма Стела Балтова и министърът на образованието Николай Денков направиха изявление в МС за нова програма, свързана с подпомагане на туризма и...

Зоран Заев пристига в България за разговор със служебното правителство

Служебният премиер Стефан Янев съобщи при откриването на днешното заседание на МС, че утре ще пристигне в София официална делегация от Република Северна Македония,...

ЩЕ ВИДИМ ХАРИ ПОТЪР, ГЪМБОЛ, СПОНДЖ БОБ И АЛИСА В НОВОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ПЯСЪЧНИТЕ СКУЛПТУРИ

Най-ентусиазираните посетители и почитатели на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас винаги са били и ще бъдат децата. Затова тази година попитахме тях кои...

Срещата Байдън-Путин се очаква да продължи 4-5 часа

Продължителността на руско-американската среща на върха в Женева на 16 юни, според предварителните планове, ще бъде приблизително четири до пет часа, като се вземат...

Recent Comments