21.8 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоЕвропейски хроникиФранк Тимерманс напуска ЕК, ще се бори за премиерския пост в Нидерландия

Франк Тимерманс напуска ЕК, ще се бори за премиерския пост в Нидерландия

Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс напуска Брюксел, за да участва в парламентарните избори в Нидерландия. През ноември Тимерманс ще води обединената листа на „Партията на труда“ и на „Зелените леви“ и се надява да наследи на премиерския пост консерватора Марк Рюте.

62-годишният Франс Тимерманс в момента е заместник-председател на Европейската комисия и отговаря за Европейския зелен пакт. Мандатът му изтича през ноември догодина. Миналия месец Тимерманс изрази желание да стане премиер. Днес двете леви партии в Нидерландия – Партията на труда и Зелените леви, потвърдиха лидерската му позиция в листата. Това означава, че Тимерманс трябва да се оттегли от поста си в Еврокомисията.

До предсрочни парламентарни избори в Нидерландия се стигна след разцепването на управляващата четворна коалиция, оглавявана от Марк Рюте. Причина за разпадането на сложната коалиция стана спор за миграционната политика на кабинета. След повече от 13 година на власт премиерът на Нидерландия Марк Рюте обяви, че няма да се кандидатира за пети мандат и ще се оттегли от политиката след изборите на 22-ри ноември.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments