13.3 C
София
сряда, септември 8, 2021
НачалоНа фокусФранция готви нови правила за четвъртата вълна на коронавируса

Франция готви нови правила за четвъртата вълна на коронавируса

Франция навлезе в четвъртата вълна на коронавирусната пандемия с по-високи нива на инфекция, отколкото в предишните фази. Това съобщи в понеделник на брифинг след заседание на Съвета на министрите в Елисейския дворец, говорителят на правителството Габриел Атал, предава ТАСС. „Навлязохме в четвъртата вълна на коронавирусната пандемия. Скоростта на разпространение на вируса сега е по-висока, отколкото на който и да е от предишните етапи“, каза той. „За една седмица броят на случаите на коронавирусна инфекция се е удвоил. Сега регистрираме около 10 хиляди нови инфекции всеки ден“, добави Атал. Според него „в 80% от случаите на инфекция говорим за „делта“ щама, който не е пощадил нито един регион на Франция“.

Говорителят на правителството отбеляза, че „санитарната ситуация в южния департамент Източни Пиренеи продължава да се влошава“. Според данните, цитирани от Атал, „в момента интензивността на разпространението на вируса е 345 случая на инфекция на 100 хиляди жители“. В този департамент, добави той, баровете и ресторантите вече трябва да се затварят не по-късно от 23:00 местно време (00:00 българско). Над 5,8 милиона случая на коронавирусна инфекция са регистрирани във Франция от началото на епидемията, според последните данни на властите. Повече от 111 хиляди души са починали от последиците от инфекцията. Според Министерството на здравеопазването на републиката над 36 милиона души са получили първата доза от ваксината.

Законопроект за засилване на борбата срещу COVID-19

Френското правителство одобри законопроект за затягане на мерките срещу COVID-19, който ще бъде внесен в парламента през следващите дни, добави Атал. „Министерският съвет одобри законопроект, насочен към засилване на мерките за борба с коронавируса“, каза Атал. Той поясни, че по-специално проектът включва въвеждането във Франция на санитарен пропуск (сертификат за ваксинация или сертификат за отрицателен резултат от теста за коронавирус) за посещение на кафенета, ресторанти, търговски центрове, театри и музеи. Документът предвижда и задължителната ваксинация на медицинските работници. Според законопроекта, както подчерта Атал, „ако резултатът от теста за COVID19 е положителен, се въвежда задължителна 10-дневна карантина“. „Спазването му ще се проверява редовно от полицията от 23:00 до 08:00 часа по парижко време“, предупреди говорителят на кабинета.

Той отбеляза, че „полицията ще проверява и за санитарни пропуски при посещение на барове, ресторанти, търговски центрове, театри и концертни зали“. Първата глоба в случай на нарушение ще бъде 1500 евро за физическо лице. В случай на рецидив тя може да нарасне до 9000 евро. За юридическо лице глобата може да бъде 45 000 евро. Най-сериозните нарушения могат да бъдат наказани с една година затвор. Очаква се законопроектът да бъде разгледан на извънредната сесия на френския парламент, която ще бъде открита на 21 юли.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments