Франция изтегли последните си войници от Мали

0

Франция днес изтегли последните си войници, които бяха част от нейната антитерористична операция „Бархан“ в Мали, съобщи френското правителство, шест месеца след като Париж обяви, че прекратява военното си присъствие в западноафриканската държава, предаде ДПА.

Изтеглянето на френските войници е резултат от решението на властите в Мали да прекратят двустранното споразумение за отбрана, съобщи Елисейският дворец, цитиран от ТАСС. Франция остава ангажирана в Сахел, Гвинейския залив и езерото Чад, заедно със всички свои партньори, се казва още в изявлението.

Напрежението продължава да нараства между воденото от военните сили правителство на Мали, дошло на власт след преврат, и бившата колониална сила Франция, както и други западни държави, действащи там.

Преди френският президент Еманюел Макрон да обяви изтеглянето, около 2500 френски военнослужещи бяха разположени в Мали.

Макрон заяви, че Франция се ангажира да осигури военно присъствие в региона на Сахел, за да подпомага антитерористичните операции, като част от своята операция „Бархан“, включително и в страни като Нигер.

През 2014 г. Франция стартира операция „Бархан“, за да се бори с ислямистките групировки в Мали, Буркина Фасо, Мавритания, Нигер и Чад, припомня ТАСС.

Няколко въоръжени групировки действат в региона Сахел, който се простира на юг от пустинята Сахара и от Атлантическия океан на запад до Червено море на изток. Някой от тях са се врекли във вярност на терористичните групи „Ислямска държава“ и „Ал Каида“, припомня ДПА.

Тренировъчната мисия на Европейския съюз и стабилизационната мисия на ООН в Мали продължават своите действия в западноафриканската страна, въпреки че напрежението в отношенията с военната хунта в столицата Бамако нараства.

В Мали, където живеят около 20 милиона души, са били извършени три военни преврата от 2012 г. насам. След най-скорошния преврат през май миналата година страната се ръководи от преходно военно правителство, за което се смята, че поддържа близки отношения с Русия.

Германските въоръжени сили прекратиха в петък мисията си в Мали до второ нареждане, тъй като правителството на Мали многократно е отказвало да им даде право за преминаване през въздушното пространство на страната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук