10.8 C
София
събота, октомври 1, 2022
НачалоНа фокусФранция обвинява Великобритания, че използва Ламанша като място за изхвърляне на отпадни...

Франция обвинява Великобритания, че използва Ламанша като място за изхвърляне на отпадни води

Франция обвинява Великобритания, че използва Ламанша като място за изхвърляне на отпадни води, пише вестник „Дейли телеграф“.

Трима евродепутати от партията на френския президент Еманюел Макрон изразиха сериозна загриженост за екологичните последици от изхвърляните от Великобритания отпадни води, които замърсяват моретата, миещи бреговете на европейския континент. В съвместно изявление те казаха, че Обединеното кралство е занижило значително своите екологични стандарти след излизането си от Европейския съюз.

В писмо до Европейската комисия френските евродепутати се позовават на последните публикации в британския печат за изхвърлянето на отпадни води, като изразяват загриженост за отрицателните последици за морското биоразнообразие, включително за улова на рибарите и продукцията на мидените ферми. Замърсяването в Ламанша и Северно море е потвърдено, подчертават те.

Председателят на комисията по рибарство в Европейския парламент Пиер Карлескен разкритикува Обединеното кралство, че се отказва от екологичните ангажименти, които е поело по време на Брекзит, и застрашава усилията, положени от европейците през годините.

През последната седмица британските водоснабдителни компании са критикувани, че изпускат непречистени отпадни води в реките и морето – нещо, което те имат право да правят само в много редки случаи, когато има много дъждовна вода. На практика обаче това се случва хиляди пъти годишно, пише „Дейли телеграф“. Според британския всекидневник проблемът е резултат от това, че комбинираните канализационни системи не са модернизирани, за да се справят с обема вода.

Има обаче и засилен мониторинг на отпадните води. Доскоро компаниите не наблюдаваха своите преливници, което означава, че не са знаели колко често или колко точно вода изпускат те. Благодарение на обществения натиск обаче тази информация вече е достъпна, отбелязва „Дейли телеграф“.

След проливния дъжд вчера Агенцията за околната среда препоръча на гражданите да не влизат във водата на повече от 20 плажа около английското крайбрежие, както и в река Уорф в Йоркшър. Комбинираните канализационни системи са често срещани в цяла Европа, но по-новите канализационни системи обикновено са разделени, което означава, че отпадните води не се смесват с дъждовната и при проливен дъжд не се стига до изпускане на отпадни води.

В отговор на нападките говорител на британското правителство каза, че законът за околната среда е по-строг по отношение на качеството на водата, отколкото когато страната е била в ЕС. Освен това е приет закон, който задължава водоснабдителните компании да намалят честотата и обема на заустванията при дъждовни преливания и да инсталират нови монитори, за да докладват в реално време за всички канализационни зауствания.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments