Франция отказва да подкрепи инвестиционното споразумение между ЕС и Китай

0

Париж няма да подкрепи договорената от ЕС сделка без развитието на Пекин за принудителен уйгурски труд.Франция отказва да подкрепи инвестиционното споразумение, което в момента се договаря между Европейския съюз и Китай, чието подписване се очакваше до края на годината, ако Пекин не ратифицира конвенцията. Международна организация на труда (МОТ), забраняваща принудителен труд.Франк Ристър, държавен министър на външната търговия и атрактивността, казва, че търговските споразумения служат като „лост за напредък в социалните проблеми“. Доклад, публикуван на 15 декември, изчислява, че 570 000 членове на уйгурското мюсюлманско малцинство са включени в принудителна програма за събиране на памук в Синцзян, северозападен Китай, пише le monde.Европейският съюз преговаря за инвестиционно споразумение с Китай от 2013 г. Какво съдържа и при какви условия Франция ще го подкрепи?
Това споразумение ще бъде значителна стъпка към балансиране на инвестиционните отношения с Китай. Първо, той предлага на компаниите и инвеститорите по-добър достъп до китайския пазар, като отваря определени сектори като ИТ, телекомуникации и транспорт. Освен това им гарантира по-справедлива и по-честна конкуренция. Предметът на защита на инвестициите няма да бъде уреден в споразумението, но е важно да се защитят европейските компании от рисковете от внезапна национализация. Следователно Франция иска така наречената клауза за „среща“, в която ЕС и Китай се ангажират да приключат преговорите по този въпрос в рамките на две години.

Трябва да се отбележи, че днес в Китай има значителни ограничения, които са в ущърб на европейските инвеститори. Пекин изисква от тях съвместни предприятия с партньори в страната, трансфери на технологии, назначаване на китайски ръководители начело на техните дъщерни дружества и дори определя ограничения за участие. Напротив, европейският пазар е много отворен и затова Франция иска повече реципрочност.

За да подкрепи Франция това споразумение, са необходими ясни ангажименти от страна на Китай по отношение на устойчивото развитие. Такъв е случаят в областта на околната среда, където тя се ангажира да спазва Парижкото споразумение. От друга страна, все още не са получени достатъчно ангажименти по ратифицирането на основните конвенции на МОТ, по-специално тези, свързани с премахването на принудителния труд.
Всички европейски държави споделят ли позицията на Франция?
Много страни споделят френската позиции, като Белгия, Люксембург и Холандия. „Също така знам, че Германия е много привързана към тези въпроси. Не можем да улесним инвестициите в Китай, ако не се ангажираме да премахнем принудителния труд! Следователно сме много ясни: Пекин трябва да ратифицира конвенциите, на които сме ангажирани и трябва да се ангажира в споразумението да ги прилага. Казах това на нашите партньори, както и тази седмица отново на Валдис Домбровскис, европейски комисар по търговията“, казва още Франк Ристър.
Сн. Le monde

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук