Френските евродепутати искат традиционните дървени кутии за камамбер да бъдат изключени от регламента за рециклиране на опаковките

0
сн. АП

Дървените опакови за френското сирене камамбер са заплашени? Френски евродепутати внесоха днес изменения за изключването на традиционните дървени кутии от регламент за рециклиране, който ще бъде гласуван идната седмица в Европарламента, предаде Франс прес.

Този текст, предложен през ноември 2022 г. от ЕК, за да бъдат намалени отпадъците, налага цели за рециклиране на всички опаковки от 2030 г. Той е предмет на усилено враждебно лобиране от много компании. 

„Дървените кутии, използвани за опаковане на сирена като камамбер, не разполагат с канал за рециклиране, тъй като създаването на такава верига би струвало твърде скъпо“. Това заяви пред АФП евродепутатката Стефани Йон-Куртен, която е родом от Нормандия.

Партията й „Обнови Европа“ (центристи и либерали), по искане на френските евродепутати, е внесла изменение, според което задължението за рециклиране не се прилага за дървени опаковки (кутии за камамбер, кошници за стриди, баркети за ягоди), нито за опаковки от восък.

Те настояват ЕК да изготви доклад с оценка за наличните инфраструктури за рециклиране на този вид опаковки, както и за ползите за околната среда от задължението те да бъдат рециклирани, преди да реши да ги включи в регламента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук