15.5 C
София
четвъртък, септември 9, 2021
НачалоЕвропейски хроники„Фронтекс“ се подготвя за нова мигрантска вълна от Афганистан

„Фронтекс“ се подготвя за нова мигрантска вълна от Афганистан

Европейският съюз се подготвя за приток на афганистанци, търсещи убежище. Това заяви директорът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана („Фронтекс“) Фабрис Леджери, отбелязвайки, че милиони афганистанци вече са разселени в съседни страни, предава Reuters.

В интервю с агенцията, генералният директор на гранична агенция увери, че „Фронтекс“ се подготвя за възможен скок на мигранти, както по традиционни маршрути като този от Турция до Гърция, така и по нови пътища, като например през Беларус, които Брюксел обвинява, че изпраща нелегални мигранти през границата. Агенцията „следи какво се случва“ в самия Афганистан, но също така следи афганистанските общности в съседните държави, каза той, като изброявайки Иран, Пакистан, Турция, Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан. „Нашите очаквания са, че в зависимост от случващото се в Афганистан, разбира се, хората, нуждаещи се от международна закрила, може да се опитат да избягат от страната. Но това, което най-вероятно ще се случи първо, е, че афганистанските общности, живеещи в чужбина, може да се опитат да се преместят в Европейския съюз“.

ЕС се опита да реформира миграционната си система след кризата през 2015- 2016 г., когато пристигнаха повече от милион души, повечето от които преминаха през Балканите пеша, за да достигнат Северна Европа. Сега ЕС е по-добър във връщането на мигранти, които нямат валидно искане за убежище в страната си на произход, казва Леджери. Тъй като е опасно да се изпращат афганистанци в родината им, мигрантите от други страни може да се изкушат да се представят като афганистанци, за да влязат в Общността. Леджери каза, че граничните служители са по-добре подготвени сега, отколкото са били преди шест години, за да определят откъде са хората.

„Сега не можем да върнем афганистанците в Афганистан. Разбира се, че не можем. Но можем да върнем хора, които се представят за афганистанци, а не са , каза той. Експертите, които сега са изпратени до външните граници на ЕС, могат да оценят националността на дадено лице, като слушат диалекти и начини на говорене, поясни Леджери. Афганистанската миграция може да се заплете в спора на Европа с Беларус, който ЕС обвинява, че изпраща мигранти от Близкия Изток нелегално през границата си. Минск отрича да насърчаване нелегалната миграция, но казва, че Европа трябва да отмени санкциите, ако иска тя да спре.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments