21.8 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусХалил Летифов: Езикът на омразата турпилира диалога и надеждите за правителство

Халил Летифов: Езикът на омразата турпилира диалога и надеждите за правителство

Остри реплики имаше по вчера по време на консултациите с ДПС при президента Румен Радев. Причината за напрежение между държавния глава и лидерът на движението Мустафа Карадайъ стана въпросът за гражданството на служебния министър на икономиката Кирил Петков. Темата в „Денят започва“ по БНТ коментира Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Разговорът тръгна още от напускането на г-н Карадайъ на КСНС като причината беше гражданството на Кирил Петков, поставено на самия КСНС, което е било тема извън дневния ред, обясни Летифов.

Не разбирам тази изнервеност, която демонстрира президентът Радев вчера. Да имаш съмнения коя е родината на г-н Карадайъ и всички турци и мюсюлмани е тежко непознаване на ситуацията на самия български народ. Българският народ преодоля заедно тези мрачни времена отпреди 1989 г. За нас тази тема е изключително чувствителна и никой не може да поставя под съмнения лоялността и любовта на всички етнически групи към нашата родина България, обясни Летифов.

На въпроса защо е важно да се знае има ли един министър двойно гражданство, депутатът от ДПС отговори, че това е заради законът, който повелява категорично и важи за всички български граждани.

Нямаме нищо лично към министър Петков, става въпрос само за спазването на закона, подчерта Летифов.

Той допълни, че анти-ДПС риторика има не от днес и вчера, а през последните 25 години. Само че тази анти-ДПС риторика няма да реши кризите, включително и политическата, която ние виждаме, убеден е депутатът от ДПС.

Ако тези консултации имаха за цел най-малкото да произведат възстановен диалог, шанс за съставяне на правителство, по този начин този шанс бива турпилиран и надеждите за съставяне на правителство всъщност клонят към нула. Това е видимият резултат за политическото лицемерие, за което ние говорим, допълни Летифов.

Относно необходимостта от актуализация на бюджета, той обясни, че ДПС ще участва активно в обсъжданията, тъй като определено има нужда да се прегледат финансите.

След съставената комисия от НС вчера, ще има вече нормална работа по бюджета. Но ние празен чек да подпишем и да не се ясни къде отиват тези разходи – ние няма да се съгласим, категоричен е депутатът от ДПС.

По темата дали е възможно съставяне на правителство, Летифов изтъкна три важни акцента:

  • нуждата от редовно правителство, което да поеме своята отговорност и да се справи с кризите, които ще се усилват
  • чисто математически – конструктивният елемент, който към този момент не е особено обещаващ
    не на последно място – ако тези втори консултации имаха за цел да възстановят диалога и
  • наистина да се потърси това решение, което е важно за страната, всъщност резултатът е съвсем различен

Очакваме да видим какво ще е поведението на парламентарните групи в НС след завъртането на рулетката, допълни Летифов.

Нормалността в политиката отсъства категорично – виждаме едно противопоставяне с език на омразата и поставяне на едни разделителни линии в българското общество, от които ние категорично нямаме нужда, каза в заключение депутатът от ДПС.

 

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments