22.8 C
София
събота, юни 3, 2023
НачалоНа фокусХДС води на вота в Северен Рейн-Вестфалия с 35%, сочи екзитпол

ХДС води на вота в Северен Рейн-Вестфалия с 35%, сочи екзитпол

Християндемократическият съюз се очертава като победител на днешните избори в германската федерална провинция Северен Рейн – Вестфалия.

Екзитпол, публикуван от телевизия ARD, показва, че 35 процента от гласовете са отишли за ХДС срещу 27,5% за Социалдемократическата партия.

Зелените събират над 18 процента от вота, а Свободната демократическа партия – едва 5 на сто, тоест по-малко от „Алтернатива за Германия“, които са с около 6 процента.

Ако бъдат потвърдени, тези резултати ще са удар за федералния канцлер Олаф Шолц, който е лидер на Социалдемократическата партия, отбелязва „Ройтерс“.

Досега провинцията се управляваше от коалиция от ХДС и Свободната демократическа партия, но сега, според предварителните резултати от вота, тя не получава необходимото мнозинство.

Поражението на Социалдемократическата партия в Северен Рейн-Вестфалия вече е второто тази година на регионално ниво. Последните проучвания на общественото мнение показаха, че борбата между социалдемократите и консерваторите ще бъде много напрегната, но повечето наблюдатели не очакваха такава преднина на ХДС.

Кандидатът на ХДС и действащ министър-председател на Северен Рейн-Вестфалия – 46-годишният Хендрик Вюст, подчерта, че с почти 36 на сто от вота и близо 9 процентни пункта пред социалдемократите, избирателите са дали ясен знак за желанието си кой да ги управлява:

„Когато погледнете данните (от преброяването на гласовете) мандатът кой да управлява става ясен – много, много по-ясен, отколкото показаха всички анкети досега. Огромното предизвикателство пред нас е съхраняването на климата в тази индустриализирана област.

Разбира се, актуалното предизвикателство е войната в Украйна, но климатът е и остава най-голямото предизвикателство на нашето време и нашето поколение. Това изисква екологични компетенции, но също така и икономически компетенции. В никоя друга провинция това не е толкова актуално и толкова важно, колкото е в Северен Рейн – Вестфалия“, коментира Вюст.

Зелените не могат да бъдат заобиколени при съставянето на новото правителство в Северен Рейн-Вестфалия, заяви техният водещ кандидат Мона Нойбаур, но не се ангажира с коя от двете по-големи политически формации би се коалирала.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments