Хондурас ратифицира договора за неизползване на ядрени оръжия

0

Хондурас е ратифицирал договора, който забранява използването, разработването, производството, изпитването, разполагането, складирането и използване на ядрени оръжия. Той ще може да влезе в сила в рамките на 90 дни.
„Днес е победа за човечеството и обещание за по-сигурно бъдеще“, коментира в изявление Питър Маурер, президент на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), който приветства решението на Хондурас.
Договорът за забрана на ядреното оръжие – който забранява използването, разработването, производството, изпитването, разполагането, складирането и заплахата от използване на такива оръжия – беше одобрен през юли 2017 г. с подкрепата на 122 държави,припомня le monde.
Основни държави с ядрено оръжие, включително САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия, не са го подписали. Активистите за премахването на ядрените оръжия се надяват ратификацията му да има същото въздействие като предишните международни договори за забрана на противопехотни мини и касетъчни боеприпаси. Надеждата е, че заклеймяване на притежанието и употребата на ядрено оръжие може да доведе до промяна в поведението, дори от страни, които не са подписали.
Държавите с ядрено оръжие от своя страна твърдят, че техните арсенали служат като възпиращ фактор и твърдят, че са ангажирани с Договора за неразпространение, чиято цел е да предотврати разпространението на ядрено оръжие в други страни. „Твърде много хора приемат ядрените оръжия като неизбежни компоненти на международната архитектура за сигурност,“ каза Питър Маурер. „Договорът за забрана на ядрено оръжие ни позволява да си представим свят, свободен от тези нечовешки оръжия, като постижима цел“, добави той. Наскоро няколко държави ратифицираха договора, включително Нигерия, Малайзия, Ирландия, Малта. Сега се подписа и Хондурас.Тази стъпка, за момента изключително символична, се извършва в контекста на силно напрежение по въпроса за разоръжаването. Договорът за междинни ядрени сили (INF), подписан през 1987 г. между Вашингтон и Москва, в резултат на което бяха унищожени приблизително 2700 ракети с обсег от 500 до 5500 км, е фактически мъртъв от 2019 г., за огорчение на европейците. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли, след като обвини Русия, че не го уважава.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук