Хормонът на стреса активира раковите клетки

0

Учените са открили, че норадреналин, хормон, отделящ се в стресови ситуации, реактивира раковите клетки, което може да причини опасен рецидив на рака. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Science Translational Medicine. Повтарянето на злокачествените новообразувания е една от основните причини за смърт при пациенти с рак. Често се появява, когато спящите туморни клетки, които са се разпространили в ранните стадии на рака, но след това са били потиснати, станат отново активни. Досега учените не знаеха какво може да доведе до повторно пробуждане на раковите клетки.

Изследователи от САЩ, Германия и Русия, водени от Микела Перего от Института Wistar във Филаделфия, предполагат, че имунните клетки, наречени неутрофили и някои хормони като норадреналин и кортизол, могат да допринесат за рецидив на тумора години след рак излекувани с химиотерапия и хирургия. Лабораторни експерименти потвърдиха, че норадреналинът реактивира спящите белодробни и яйчникови ракови клетки при мишки.

Нивото на норадреналин в кръвта рязко се повишава по време на стресови състояния, шок, травма, тревожност, страх и нервно напрежение. Дори при рязко издигане от стола, съдържанието на хормони в човешката кръвна плазма се увеличава няколко пъти за минута. Стресът, причинен от обездвижване, също увеличава нивата на норадреналинът  при мишки, което кара неутрофилите да секретират възпалителните протеини S100A8 / A9 и миелопероксидазата, установиха изследователите. Това води до натрупване на окислени липиди. Веднъж освободени от неутрофили, липидите активират растежния фактор на фибробластите в раковите клетки, което кара туморните клетки да излизат от латентност и да образуват нови образувания.

Учените също са изследвали серумни проби от 80 доброволци, чиито белодробни тумори са били хирургично отстранени. Те видяха, че пациентите с по-високи концентрации на S100A8 / A9 са по-склонни да имат рецидив на рака в рамките на 33 месеца след операцията. Освен това, колкото по-високо е нивото на S100A8 / A9 в кръвта на пациентите, толкова по-бързо е настъпил рецидивът. Авторите предполагат, че използването на одобрени лекарства, известни като бета-блокери, насочени към хормоните на стреса, ще помогне да се предотврати повторното появяване на тумори. Например при мишки, които са получили експериментален бета-блокер, раковите клетки остават в латентно състояние.

Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук