1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоПо светаХотелският комплекс на милиардера Дерипаска в Сочи беше конфискуван след разпореждане на...

Хотелският комплекс на милиардера Дерипаска в Сочи беше конфискуван след разпореждане на руски съд

Руски съд разпореди изземването на луксозен хотелски комплекс, собственост на милиардера Олег Дерипаска –  един от малкото олигарси, които критикуваха войната на президента Владимир Путин в Украйна, съобщава „Файненшъл таймс“. Това е знак за натиска, пред който са изправени магнатите в страната след инвазията, ако те не се съгласни с политиката на Кремъл.

Правният спор, след първоначален иск, заведен от научен и образователен център под патронажа на Путин, предшества военната инвазия в Украйна и на пръв поглед не е свързан с предпазливата критика на Дерипаска по отношение на тази война, която той нарече „лудост“.

Съдебната заповед за изземване на хотелския комплекс Imeretinskiy и яхтеното пристанище в Сочи за 1 милиард долара обаче дойде, след като Кремъл поиска от Дерипаска да спре да критикува войната, посочва финансово издание, цитирайки двама души, запознати с въпроса.

Хотелски комплекс Imeretinskiy в Сочи

Хотелски комплекс Imeretinskiy в Сочи

„Кремъл го помоли да се успокои“, каза човек, близък до Дерипаска.

Дерипаска е под санкции на САЩ от 2018 г. заради връзките му с Кремъл. Но металургичният магнат е най-известният от малкия брой руски бизнес лидери, които се изказаха след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари.

„Имаме нужда от мир възможно най-скоро, тъй като вече сме преминали точката, от която няма връщане“, написа той в Twitter през март.

Кремъл го е помолил още тогава да смекчи критиките си, според друг човек, близък до олигарха, и оттогава е повторил това искане поне веднъж.

Въпреки това през юни Дерипаска предупреди, че „унищожаването на Украйна би било колосална грешка“, въпреки че избягваше да критикува лично Путин.

Точно две седмици по-късно Федералната територия „Сириус“, научен, образователен и туристически клъстер, създаден под давлението на Путин, заведе три съдебни дела за поземлени спорове срещу RogSibAl, компанията на Дерипаска, която притежава комплекса Imeretinskiy.

Решението на Путин през 2020 г. да предостави на „Сириус“ статут на федерална територия – давайки му собствено правителство и бюджет – означаваше, че на практика той стана собственик на RogSibAl. Научният клъстер и хотелският комплекс са разположени един до друг на брега на Черно море.

Публично достъпни съдебни документи, разгледани от „Файненшъл таймс“, показват, че съдията се е произнесъл в полза на „Сириус“ през септември, изгонвайки компанията RogSibAl с отделно решение същия месец, постановяващо конфискуване на цялото недвижимо имущество на компанията на Дерипаска.

Федералната територия

Федералната територия

Основната фондация на „Сириус“ – „Талант и успех“ е съсобственост на Сергей Ролдугин, виолончелист, приятел на Путин, който е кръстник на дъщерята на президента Мария. Путин е председател на надзорния съвет на „Талант и успех“.

САЩ описаха Ролдугин като „пазител“ на „офшорното богатство“ на Путин, когато го поставиха под санкции през юни.

Елена Шмелева, директорът на „Сириус“, беше кандидат от партията на Путин на изборите миналата година, въпреки че не стана депутат. Телевизионният водещ Владимир Познер миналата година представи Шмелева в интервю, като каза, че нейното „влияние озадачава. Министри и ръководители на големи компании летят до Сочи за срещи с нея при първа покана“.

Говорейки за Путин, говорителят на Кремъл – Дмитрий Песков каза пред „Файненшъл таймс“, че „Сириус наистина е неговото бебе, той е този, който излезе с идеята, . . . но това няма нищо общо със съдебните дела”.

Той също така каза, че е „абсолютно неправилно“ да се предполага, че случаите са свързани с изявленията на Дерипаска за войната. „Той никога не се е изказвал против операцията“ в Украйна, каза Песков. „Както мнозина, той настоява всичко да се прави по-добре и по-ефективно . . . той излага своята гледна точка“.

Говорител на Дерипаска не отговори на искане за коментар на финансово издание. Нито от „Сириус“, нито от Главната прокуратура на Русия отговориха на исканията за коментар.

Сочи се превърна в инвестиционен център, след като беше „награден“ за Зимните олимпийски игри през 2014 г., като в града и околностите бяха налети над 50 милиарда долара.

Близо половината дял беше прибран от бизнесмени като Дерипаска, който похарчи около 1 милиард долара за олимпийско селище и товарно пристанище, което по-късно се опита да превърне в луксозен комплекс с яхтено пристанище. Това, което сега е комплексът Imeretinskiy, се простира на 1,5 километра по крайбрежието, с множество хотелски сгради и жилищни блокове с плувни басейни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments