Христо Иванов: Борисов носи персонална отговорност за огромния погром върху българската държавност

0

Безпрецедентните санкции по закона „Магнитски“ показват, че България е разглеждана от своите най-близки партньори като държава, чиито институции – най-вече прокуратура и служби за сигурност – са с ограничена вменяемост, за пореден път са обявени във фалит„. Това каза пред БНР лидерът на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Основната характеристика на Иван Гешев е, че той си е затварял очите за Делян Пеевски и че не провери твърдението на Васил Божков, че е давал подкупи на Бойко Борисов“, коментира той и уточни, че персонално Гешев е поставен от американските партньори на България в институционална невменяемост.

По думите му големият въпрос е кога имената от санкционния списък ще бъдат произнесени от главния прокурор и те ще бъдат разследвани.

Според него санциите са акт за обявяване на България в корупционна държава и те ще доведат до отражение в българската политика.

Лидерът на „Да, България“ призова Иван Гешев да си поде оставката.

Той посочи, че Бойко Борисов носи персонална отговорност за огромния погром върху българската държавност и репутацията на България.

Христо Иванов подчерта, че фактологията в документа на Министерството на финансите на САЩ е налична благодарение на работата на български журналисти:

„САЩ предприема това действие в момент, в който вижда, че българското общество се пробужда и появата на сцената на политически формации, които назовават тези неща с имената им и имат програма за решение. Защото тогава има смисъл да се прави интервенция, има кой да поеме нещата и да си свършим работата“.

Той беше категоричен, че действието на САЩ е приятелско по отношение на отговорност към общата ни сигурност.

 

В предаването „Неделя 150“ Христо Иванов коментира и предстоящите на 11 юли парламентарни избори и посочи, че доверието в ДБ расте, като обясни това с разбирането на хората, че „без ДБ е невъзможно управлението на промяната“:

„Поставяме проблематиката и винаги даваме решения“, подчерта той.

Сн. БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук