23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусХърватия подкрепя България за присъединяването ѝ към Шенген

Хърватия подкрепя България за присъединяването ѝ към Шенген

България ще има искрена подкрепа в лицето на Хърватия за присъединяването ѝ към Шенген, както и партньор, който партньор е готов да сподели своя опит. Това заяви министърът на външните работи и европейските въпроси на република Хърватия Гордан Гърлич Радман на съвместен брифинг с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, предаде БТА.

Това е първото официално посещение в България на чуждестранен външен министър след формирането на новото българско правителство. Мария Габриел и Гордан Гърлич Радман ще посетят по-късно днес столичното 102-ро Основно училище с преподаване на хърватски език.

Днешните разговори потвърдиха нашите близки позиции, по множество въпроси имаме сходни интереси, каза министърът. Двете държави споделят и обща цел за присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, и има съгласие, че трябва да има взаимна подкрепа и обмяна на опит, обясни Радман.

Според него пространството на Западните Балкани трябва да бъде запазено в радара на ЕС. За осигуряването на сигурността и стабилността на Западните Балкани е ключово разширяването на ЕС и проактивните действия от страна на ЕС, смята министърът. Всички държави, които искат да станат членове, трябва да имат европейска перспектива, но трябва да се настоява за изпълнението на критериите, върховенството на закона, добросъседските отношения и съгласуваността на външната политика с общата на ЕС, коментира Радман.

Надяваме се, че преговорите между Босна и Херцеговина и ЕС ще започнат в края на тази или началото на следващата година, каза още Радман. Хърватия силно подкрепя европейския път на Република Северна Македония (РСМ). Промяната на Конституцията в РСМ ще даде възможност за по-нататъшни преговори с ЕС, заяви той и добави, че продължава подкрепата на Украйна.

Всяка една държава на Западните Балкани, която иска да стане член на ЕС, трябва да уважава принципите на ЕС и неговите ценности, когато става въпрос за осъждането на руската агресия в Украйна – очакваме това от всички държави на Западните Балкани, коментира Радман и добави, че всички държави трябва да подкрепят санкциите срещу Русия.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments