11.5 C
София
неделя, октомври 1, 2023
НачалоНа фокусЦарската баня в Банкя отново отваря врати

Царската баня в Банкя отново отваря врати

Минералната баня в Банкя отваря врати за граждани, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Откриването ще бъде от 10:00 ч. в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кмета на Банкя Рангел Марков. За гражданите, които желаят да посетят Централната минерална баня, ще бъдат организирани обиколки с начални часове 11:00, 14:00 и 17:00 часа.

От 30 септември работно време ще бъде всеки ден от 9:00 до 20:00 часа.

Позната още като Царската баня, минералната баня в Банкя е създадена още по времето на цар Фердинанд. Проектирана е от мюнхенския архитект проф. Карл Хохедер, водещ специалист в създаването на подобни сгради в цяла Европа. Проф. Хохедер завършва проекта през 1906 г. и на 24 май 1911 г. банята е официално открита.

Реставрацията на Минералната баня, която бе извършена през последните години, върна автентичния вид на забележителната сграда в парка на Банкя, както по отношение на интериора, така и на екстериора, разкриващи нейната културна и историческа стойност, припомнят от Столичната община.

Ценните свойства на минералната вода, която се използва, са отдавна известни и това прави използването ѝ препоръчвано за различни лечебни процедури и релаксация.

На 21 юли тази година Столичният общински съвет взе решение минерална баня в Банкя да бъде стопанисвана за не повече от три години от общинското дружество „Софийски имоти“. В доклада вносителите одобриха учредяване право на ползване на „Софийски имоти“ ЕАД върху балнеолечебница на два етажа и тавански помещения. До решението управлението на банята да бъде дадено на „Софийски имоти“ се стигна, след като не се намериха кандидати за концесионери на минералната баня.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments