Цветан Симеонов: Допълнителното държавно финансиране за образование да се обвърже с резултати

0

Допълнително държавно финансиране за наука и образование трябва да бъде обвързано с постигането на конкретни икономически резултати. Такова е мнението на председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

За БНР Симеонов коментира темата за задълбочаването на връзката между бизнеса и образованието.

„За такива успешни стъпки можем да посочим предвиждането на образование по предприемачество 1. клас, даването на възможност на хора от практиката да преподават и възможността да се сключват договори от фирмите директно със студентите“.

Така българската икономика ще може да разчита на квалифицирани и добре подготвени млади специалисти. Според бизнеса допълнителното финансиране в системата на образованието и науката трябва да бъде обвързано с поставянето на обективни цели и постигането на конкретни резултати.

„Такава една стъпка би трябвало да бъде финансирането на висшите учебни заведения да бъде в три фази поне. Едната фаза, която сега отсъства, е последните средства по финансирането на даден студент да бъдат предоставени на висшето учебно заведение тогава, когато година или две след това даденият студент след дипломирането намира работа, и по-добро финансиране да има за онези студенти, които намират работа по специалността, което ще бъде най-добрия критерий, че усилията на преподаватели, на студенти, на работодатели, които ги приемат, на практика, не са били напразно“, каза Цветан Симеонов.

Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук