20.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоЗдравословноЦветята на масата променят вкуса на виното

Цветята на масата променят вкуса на виното

Британски учени твърдят, че цветята от аранжировката на масата могат да променят вкуса на сервираното вино и написаха препоръки как най-добре да се съчетават, съобщи в. „Дейли мейл“.

За изследването 32 души са дегустирали вина в стаи с два вида цветя или без цветна украса. Те не знаели какво точно пият. Едното от предлаганите вина – от Уругвай, било със силен аромат и вкус. Когато го сервирали край украса от нежни цветя, хората го оценявали като по-слабо от мекото австралийско пино ноар. Общият принцип е, че нежните цветя омекотяват вкуса на тежкото вино и то изглежда по-елегантно и плодово, докато за деликатните вина въздействието е по-слабо.

Според експертите пино ноар се съчетава най-добре с червени розималбек – с бели анемонии, совиньо блан – с бледорозови карамфили. За пино гри те препоръчват бледорозови далии, за каберне совиньон бледорозови калии, за мерло . бледорозови рози, за ризлинг – сини хортензии.

Виното е едно от най-великите сетивни изживявания в света, но това изследване показва, че то може да бъде повлияно от фактори извън чашата, като например подредбата на цветята на масата“, каза ръководителят на екипа д-р Хебър Родригес от Центъра за обучение и изследване на виното в колежа Плъмптън в Източен Съсекс.“Това означава, че ако планирате да сервирате много остро, предизвикателно вино на вашата вечеря, аранжирането на деликатни цветя може да направи вкуса му не толкова силен и по-плодов, елегантен и цветен“.

 

вино
iStock/Getty Images

Участниците в изследването са били на възраст от 24 до 82 години. Те е трябвало да класифицират опитваното вино по скала от деликатно до силно и да му дават свое описание. Доброволците не са знаели какво вино опитват, нито осъзнали, че им се поднася едно и също в различна обстановка. Дегустациите били в стая, украсена с нежни цветя, в друга с ярки и „по-солидно изглеждащи“ букети и в трета без цветя.

И в трите стаи участниците оценили пино гри като деликатно – меко, с по-фин вкус и аромат. По-сложното танат обаче получило погрешна оценка като по-деликатно от пино ноар в стая със светли цветя. Това не се случило в стая с ярки и едри цветя. В нея дегустиращите го описали като сложно, киселинно, с вкус на тъмни плодове, а в другата с нежни цветя – като плодово, флорално и ароматно.

Пино ноар също било оценено като по-деликатно в стая с нежни цветя.

Резултатите могат да помогнат на организаторите на събития да избират цветята в зависимост от предлаганото вино.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments