13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусЦената на яйцата скочи с 80%, a на места със 100%

Цената на яйцата скочи с 80%, a на места със 100%

На места стойността на брой яйце стигна до 80 стотинки. От януари 2022 г. цената е скочила с 80%, на места със 100%. Няма яйце под 50 стотинки на пазара, независимо откъде е внесено. Според Иван Тодоров от Асоциацията на земеделските производители цената на фуража се е качила със 100%.

„Във фуража влизат доста компоненти – не само зърнени култури, но и добавките към тях – витамини и минерали. Покачването на цените на електроенергията и на горивата няколко пъти е сред причините за ръста на себестойността на фуражите. Цената на яйцата при производител е нараснала за година с не повече от 15-16%, 35 стотинки. Спекула при производителите няма, нито картелни споразумения или задържане на стоката“, обясни той пред NOVA.

Собственикът на предприятие за яйца Иван Ангелов също категорично отрече, че причината за високите цени е спекула. „Работим в отворен пазар, ако някой си позволи да направи спекула, ще има покупки от други държави. Има по-малък брой животни, оттам и по-малко яйца. 6,6% по-малко яйца е произвела България през 2022 г.“, посочи той. И допълни, че няма основания да се вдигнат цените за Великден.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments