11.5 C
София
неделя, октомври 1, 2023
НачалоНа фокусЦИК изпусна срока да обжалва решението на съда срещу общото отчитане на...

ЦИК изпусна срока да обжалва решението на съда срещу общото отчитане на гласовете

ЦИК ще обжалва решението на Софийския административен съд, решиха членовете на Централната избирателна комисия. Това бе изводът от днешното заседание на комисията, но в крайна сметка комисията изпусна срока да го направи и сега ще трябва да се съобрази със съда.

Цветозар Томов, който хвърли оставка като говорител на ЦИК след решението за общата графа, този път настоя решението на съда да не се обжалва. 8 души – представителите на „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“, „Има такъв народ“ и БСП го подкрепиха, но това не бе достатъчно. По закон, за да мине дадено предложение, трябват гласовете на две трети от членовете ѝ или поне 10 от 15 души. Липсата на мнозинство за решението обаче го остави висящо. А срокът за подаване на жалба бе днес в 17 часа. По-рано юрисконсултите на комисията бяха заети, а членове на комисията от ГЕРБ поискаха време, за да се запознаят с мотивите. Така се стигна до гледане на точката по време на второто за деня заседание на ЦИК.

ЦИК можеше да обжалва пред Върховния административен съд. До три дни от постъпването на жалбата оттам трябваше да се произнесат окончателно.

В петък магистратите уважиха жалбите на „Левицата!“ и „Продължаваме промяната – Демократична България“, които се обявиха против записването на резултатите от машинния и хартиения вот в една графа. Политическите формации предупредиха, че така се крият данните от машинното гласуване и има опасност от грешки и умишлени манипулации при отчитането на резултатите.

Заради острата обществена реакция ден след решението на ЦИК от ГЕРБ призоваха Комисията да преосмисли и да прегласува решението си. Четирима от членовете на Комисията са издигнати от квотата на ГЕРБ, те обаче не се вслушаха в призива на Бойко Борисов и решиха да чакат позицията на по-висшата съдебна инстанция.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments