Частният сектор във Великобритания все по-близо до стагнация през август

0

Растежът на частния сектор във Великобритания съществено е забавил темп през август в резултат на спад в сферата на промишлеността и слаб растеж при услугите, което потвърждава опасността от рецесия в близките месеци. Това сочат предварителни данни от месечното проучване на „Стандард енд Пуърс глоубъл“ (S&P Global) сред мениджърите по доставките.

Съставният индекс Пи Ем Ай (PMI), обединяващ сектора на услугите и заводското производство, е отстъпил до 50,9 спрямо 52,1 през юли и е достигнал най-ниско равнище от февруари 2021 г.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха по-слаб спад – до 51,1.

Предварителният индекс за сектора на услугите се е свил незначително – до 52,5 спрямо 52,6 предходния месец, докато в промишленото производство показателят е потънал до 46,0 спрямо 52,1 през юли, достигайки най-ниското равнище от май 2020 г.

Отслабването на търсенето на потребителите на фона на влошаването на икономическите перспективи и недостига на персонал и на суровини са засегнали тежко производителите на промишлени стоки, изтъква Анабел Фидис, икономист в „Стандард енд Пуърс глоубъл“.

Разходите на промишлените компании през август са с най-слабото повишение от ноември 2020 г., сочи проучването.  В сектора на услугите обаче се наблюдава леко увеличение на заплатите заради поскъпването на живота, което увеличава разходите.

Според Фидис, има много безпокойства, заради които собствениците на частен бизнес не могат да спят нощем. Това са нарушените вериги за доставки заради войната, най-високата инфлация във Великобритания от близо 50 години, отражението на по-високите лихви, а сега и спирането на работата на пристанищата в страната, изброява тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук