„ Часът на диабета“ тръгна на училище

0

Ученици от 5-ти до 10-ти клас научиха как да се хранят здравословно и каква физическа активност да поддържат, за да се предпазят от диабет тип 2.
Инициативата „Часът на диабета“, която през 2016 г. стартира под формата на обучение за здравни журналисти и се превърна в традиционен образователен формат, се разгръща в нова посока – училищата. Целта е подрастващите да научат повече за заболяването захарен диабет тип 2 и как чрез начина си на живот (хранене и физическа активност) да сведат до минимум риска да развият болестта в бъдеще.

Пилотният проект обхвана учениците от 5-ти до 10-ти клас на Частно основно училище „Светлина“ и Първа частна професионална гимназия по дигитални науки в България „СофтУни Светлина“. Предвид COVID обстановката в страната и наложените противоепидемични мерки, „Часът на диабета“ се проведе онлайн.

Гост-лектор на срещата бе ендокринологът д-р Александра Трайковска, която е главен асистент в Катедра по Превантивна медицина във Факултета по обществено здраве към Медицински университет София. Д-р Трайковска обясни разликата между двата вида диабет (тип 1 и тип 2) и добави: „Данните сочат, че през 2019 г. в световен мащаб страдащите от заболяването са били 463 млн. Очакванията са, че до 2030 г. тази цифра ще се увеличи на 578 млн., а 15 години по-късно ще нарасне до 700 млн.“. Тя представи рисковите фактори за възникване на заболяването – липса на физическа активност, консумиране на нездравословна храна, наднормено тегло и фамилна обремененост, както и някои от симптомите – постоянна умора, често уриниране, загуба на тегло, трудно зарастващи рани, непрекъсната жажда. Учениците получиха и ценни съвети как да се хранят и каква физическа активност да поддържат, за да сведат до минимум риска в бъдеще да развият диабет. Д-р Трайковска подчерта, че няма забранени храни, но има такива, които трябва да се консумират по-рядко и в по-малки количества. Ендокринологът обърна специално внимание и на необходимостта от повече движение, тъй като мускулите елиминират излишъка на инсулин в организма. „Промяната започва от нас. Будните и интелигентни младежи като вас, ще променят бъдещето“, каза д-р Трайковска като направи препратка към негативната статистика по отношение на заболеваемостта от диабет в световен мащаб.

„Благодаря на всички, че сте тук, за да научите повече за захарния диабет, как да се предпазим, какво да ядем, как да се движим и за какво да внимаваме. Инициативата е много успешна и в помощ на учениците“, каза Ивана Шикилива, зам.-директор на Частно основно училище „Светлина“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук