Черният хляб крие опасности

0

Черен хляб се препоръчва от много експерти за употреба при диабет тип 2 като заместител на бял хляб. Както съобщава Express обаче, цитирайки диетолога Майкъл Мосли, трябва да се внимава при избора на този продукт, тъй като някои от неговите видове провокират повишаване на кръвната захар.
Експертът твърди, че много видове кафяв хляб, продавани в магазините, съдържат различни добавки, които подобряват вкуса му и могат да повишат нивата на кръвната захар. Според него е по-полезно хората, страдащи от диабет, да ядат не хляб, а пълнозърнести храни (киноа, булгур, ръж, ечемик, кафяв ориз, елда), както и бобови растения.
Тези храни съдържат сложни въглехидрати, които инхибират резки колебания в захарта и фибри, които поддържат чревната микрофлора. Много е важно да се сведе до минимум консумацията на сладкиши, сладкиши, плодови сокове и газирани напитки.
По-рано беше известно, че яйцата са идеалната закуска за хора с диабет тип 2. Изследванията показват, че редовната консумация на яйца може да подобри нивата на кръвната захар при хора с преддиабет или диабет тип 2.
Захарният диабет тип II е метаболитно заболяване, характеризиращо се с хронична хипергликемия, което се развива в резултат на нарушение на взаимодействието на инсулина с тъканните клетки.
Болестта се причинява от комбинация от генетични и житейски фактори. По-голямата част от хората с този тип диабет са с наднормено тегло.
Захарният диабет се проявява с повишаване на кръвната глюкоза, намаляване на способността на тъканите да улавят и оползотворяват глюкозата и увеличаване на мобилизацията на алтернативни енергийни източници – аминокиселини и свободни мастни киселини.
Сн. Pixabay

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук