Честна конкуренция, другата битка за Брекзит

0

Затъмнен от дискусиите за риболова, чувствителният предмет на публичните субсидии за бизнеса е в центъра на разгорещените дебати за Брекзит. Споразумението ще ограничи възможностите за дъмпинг между Обединеното кралство и Европейския съюз. В преговорите британците „отрязаха картите си в последния момент“, казва европейски източник. Ако техният „жокер“ риболов, въпросите за държавната помощ, субсидиите за компаниите и, по-общо, лоялната конкуренция бяха в центъра на играта, европейците искаха да избегнат състезание за дъмпинг чрез публични субсидии за компании, които биха нарушили конкуренцията на европейския пазар. „Обединеното кралство е много интегриран партньор в европейската икономика с деклариран апетит за дивергенция и конкуренция“, припомня Елвир Фабри от Института на Жак-Делор, цитиран от le monde.
През февруари 2020 г., в началото на преговорите, Европейският съюз (ЕС) иска режимът на британската държавна помощ да бъде напълно приведен в съответствие с европейския режим. За правителството на Борис Джонсън, нетърпеливо желаещо да си върне суверенитета, се страхува, че подобно искане ще позволи на Съда на ЕС чрез споразумението да повлияе косвено на британското право. Навигирайки между червените линии, преговарящите в крайна сметка намериха общ език. Всяка страна ще може да вземе решение относно режима си на държавна помощ, но като се споразумее за някои основни общи принципи и определения.
Обединеното кралство ще трябва да създаде независим орган за наблюдение на публичните субсидии. Ще бъде възможно да се оспорва основателността на държавната помощ пред националните съдилища. Но ако Великобритания или ЕС считат, че другата страна предоставя субсидии, които нарушават конкуренцията, ще бъде възможно да се започне процес на консултация и посредничество чрез един от двадесет и трите съвместни подкомитета.
От решаващо значение могат да бъдат предприети едностранни ответни мерки, като например тарифи, ако някоя от страните има доказателства, че субсидията ще „наруши значително“ търговията и инвестициите. Британците слагат вода във виното си, защото не искат санкциите да бъдат толкова лесни за изтегляне. Тези ответни мерки могат от своя страна да бъдат оспорени пред арбитражен съд.
„Сделката не прилича на първоначалното ни предложение – казва европейски източник, – но е повече от това, което може да се намери в други споразумения за свободна търговия с Канада или Япония“. За Орелиен Антоан, професор по публично право в университета„ Жан Моне “в Сент Етиен, споразумението е добър пример за баланс на държавната помощ. Няма наложено законодателство на Обединеното кралство. Но има съгласуване на правните понятия. Британците няма да имат свобода да разминат правилата си за отпускане на държавна помощ. „Обединеното кралство ще бъде в състояние да запази своята регулаторна автономия, но няма да може да си позволи значително разминаване, без да загуби договорените предимства“, добавя Елвир Фабри.
Сн. Le monde

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук