22.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоЕвропейски хроникиЧленките на ЕС решиха да удължат безмитния внос от Украйна с една...

Членките на ЕС решиха да удължат безмитния внос от Украйна с една година

Постоянните представители на страните членки от ЕС постигнаха съгласие за удължаване на безмитния внос от Украйна с още една година. Настоящият регламент изтича на 5 юни.

Миналата седмица министрите на земеделието не успяха да постигнат съгласие по въпроса на заседанието си в Люксембург, но министър Явор Гечев каза, че се очаква това да стане до дни.

България, заедно с Полша, Унгария, Румъния и Словакия настояват Европейската комисия да компенсира щетите от безмитния украински внос. Стигна се и до налагане на вето върху вноса на украинско зърно и върху някои от храните.

Комисията обяви, че е приготвила пакет от 100 млн. евро за тази цел, но днес се разбра, че все още няма яснота как точно ще бъдат разпределени те.

Вчера комисията по външна търговия на Европейския парламент също даде зелена светлина за удължаването на безмитния внос от Украйна. Предстои нейното решение да бъде гласувано на пленарното заседание на Европарламента през май в Страсбург. След това то трябва да получи официалното одобрение на страните-членки, да бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС и така да влезе в сила.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments