10.9 C
София
събота, ноември 6, 2021
НачалоИЗБОРИЧленовете на СИК не желаят да бъдат роби в изборната нощ

Членовете на СИК не желаят да бъдат роби в изборната нощ

Иван Кърчев е юрист, докторант в Юридическия факултет на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски“. Експерт по изборен процес, с над 12 години практически опит като член на РИК17 Пловдив област и секретар на ОИК Марица. Вижте неговият коментар за изборните процеси:

 

ЦИК вместо да улеснява процеса, тя продължава да го усложнява

 

-Как ще коментирате решението на ВАС, с което се отмени преброяването на контролните разписки?

-Решението на ВАС е полезно за членовете на СИК. Правилно и полезно за цялата йерархия на изборната администрация в България. Не знам защо първоначално ЦИК го прие и „зароби“ колегите си да броят контролни разписки, при все че в Изборния кодекс ясно е разписано, че щом машината издаде ФИНАЛЕН резултатен протокол, то това са данните от изборите, които имат правна стойност. Ако някой не е доволен от тях може да обжалва изборите. Това е юридическият механизъм за защита срещу евентуални манипулации в машината,  а не с преброяване на едни хартийки, които даже не са и държавни ценни книжа, за разлика от  хартиените бюлетини, които са ценни книжа. Евентуалното фактическо пипане на контролните разписки след края на изборния ден няма никакъв смисъл, още повече в условията на ковид криза, която към днешна дата е в своя апогей. За мен решението на ВАС е категорично и смисълът му е, че отпада броенето на контролните разписки.

-Какво следва след решението на ВАС?

-Реално погледнато сега ЦИК пак може да приеме подобно решение, но съм сигурен, че няма да посмее, заради силния обществен натиск, особено в социалните мрежи, където е видно, че мнозинството от хората не желаят да се броят хартийки, макар и някои политически партии силно да желаят това. Като член на РИК всеки ден контактувам с десетки членове на СИК от всички партийни квоти и никой от тях не желая да бъде роб в изборната нощ и да прави сметки, които машината вече е направила. Най-вероятно ЦИК ще приеме ново решение подобно като това от юли месец, където имаше контролно преброяване на разписките в 10 % от всички СИК в държавата. Струва ми се, че това ще бъде една представителна извадка, която след анализ ще даде ясна картина за надеждността на машината.

-Какви са предизвикателствата пред избори 2 в1 ?

-В организационен план е по-малко работата, но предизвикателствата предстоят за изборния ден. Не знам защо ЦИК усложни процеса като въведе един избирателен списък с две колонки за подписи на избирателите. Няма яснота какво ще стане ако избирател гласува само за единия вид избор, а се подпише в колонката за другия вид избор. Или не дай Боже гласоподавател да гласува за единия вид избор, а някой да го подпише и за другия избор. Възможно е това да затрудни СИК в правилното отчитане на резултатите според броя на подписите. Когато преди години изборите бяха пак 2 в 1, имаше два списъка и СИК беше улеснена. Това с единния избирателен списък е неработещо решение, и занапред да бъде променено.

Като друго предизвикателство мога да посоча, че ако по време на гласуването в СИК с машина и тя откаже, тогава СИК трябва да премине да се гласува с хартиени бюлетини. Накрая на деня членовете на СИК ще смятат и хартиените бюлетини и в този случай са задължени да преброят контролните разписки. Дано тези случаи да бъдат единички.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments