22.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусЧленове на ВСС с второ предложение за освобождаване на Гешев заради израза...

Членове на ВСС с второ предложение за освобождаване на Гешев заради израза му “политически боклук”

Членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет депозираха в деловодството на съвета второ предложение за установяване на основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Предложението е подписано от четирима представители на колегията – Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов, които са автори и на първото предложение за отсраняване на главния прокурор.

Причината са действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

„Уточнява се, че той демонстрира поведение, което е в противоречие с въведените стандарти в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което е институционално задължение за тях, както при упражняване на професионалната им дейност, така и в личния живот“, се обяснява в предложението, пише ВСС.

Преди седмица шестима членове на Прокурорската колегия внесоха предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

В искането си днес членовете на съвета се мотивират, като посочват начина, по който Гешев скъса оставката си миналата седмица и използва израза “политически боклук”.

Според подписалите искането с поведението и изказа си Гешев е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Думите на Гешев са в разрез с разбирането на обществото за вежливост и благоприличие, посочват още четиримата членове на ВСС.

Четиримата от съдебния съвет смятат това за грубо нарушаване на Етичния кодекс на магистратите. Във вчерашното си изявление пред медиите Гешев посочи, че репликата „политически боклуци“ той е използвал, с оглед на широкото й разпространение сред обществеността.

Освен това Иван Гешев има право да изразява свободно мнението си и това е  гарантирано от Конституцията, според която всеки има право да говори, без да бъде ограничаван или цензуриран.

Прави впечатление, че четиримата кадровици опитват да аргументират искането си за отстраняването на Иван Гешев с журналистически интерпретации и коментари на изявлението на главния прокурор от 15 май.

Леко комично звучи, че един от аргументите, посочен от кадровиците е следният: „Тома Биков скочи на Гешев: За нас е добре „Барселонагейт“ да се гледа от друг главен прокурор“. Как е възможно юристи, при това членове на ВСС, да се аргументират с подобен мотив? На първо място, главният прокурор „не гледа“ дела. На второ място, четиримата кадровици ясно разкриват зависимостта си от ГЕРБ.

Като аргументи са посочени още две медийни интерпретации, в които журналисти от Епицентър. бг и Оффнюз коментират ситуацията в държавата и прокуратурата. Тава е абсурдно, защото Гешев не може да отговаря за мнения, изказани от анализатори.

Източници от ВСС смятат, че Стоев, Чапкънова, Мутафова и Кузманов са били принудени да внесат второ искане срещу Гешев, защото са разбрали, че предстоящото да се гледа в четвъртък първо искане, не би могло да доведе до отстраняването на Гешев от поста на обвинител №1, най-малкото поради липсата на достатъчно основания. Заради това четирима от членовете на ВСС правят отчаян опит да засилят ефекта, като този път искат уволнението на Гешев заради коментара му за изчистване на обществото и властите от „политически боклуци“.

 

 

 

всс1

 

всс1-2_1всс1-3всс1-4

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments