Чудесата на гроздето

0

Гроздето е вкусно и полезно. Няма изненади, нали? Има различни видове сортове на пазара, отличаващи се със своя цвят и вкусови качества. Те са богати на витамините А, В-6, В-12, С и D, калций, желязо и магнезий. Въпреки това не трябва да прекаляваме с консумацията на тези плодове, защото съдържат и доста захари. Много американски проучвания показват, че включването на грозде в диетата може да бъде полезно за здравето.

Гроздето е богато на тези вещества, които съдържат в себе си от фитонутриенти от каротеноиди до полифеноли. Именно тези фитонутриенти помагат в предотвратяването на някои видове ракови заболявания и помагат за поддържането на здравето на сърцето. Сред полифенолите, ресвератролът е известен със своите чудодейни свойства. Той потиска образуването на свободни радикали, които са причина за развитието на рак, разширявакръвоносните съдове, улеснява кръвообръщението и понижава кръвното налягане.
Съдържанието на антиоксиданти е най-високо в семената и кожата на гроздето.

100 грама плод от грозде съдържа 191 мг калий. Високият прием на калий и намаляването на съдържанието на натрий може да окаже благоприятно влияние върху организма. Калият също така противодейства на излишния натрий. Понякога ниско-натриева висококалиева диета е много по-полезна при високо кръвно налягане, висок холестерол и сърдечно здраве, отколкото другите, но не трябва да се започва без предписание от специалист.

Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук