Шакира: Спрете разделянето на децата мигранти от родителите им

0

Аз съм дъщеря на нюйоркчани, родена от ливански имигранти след голямата икономическа депресия от 30-те години на миналия век, имигранти, които благодарение на влизането си в Съединените щати успяха да изградят солидна основа за себе си и семейството си, преди окончателно да се установят в Колумбия, където съм родена и израснала. Това разказа Шакира пред Time. „Колумбия е една от най-красивите и разнообразни страни в света, но изобилства от неравенство и липса на социална справедливост. Америка, за разлика от това, ми се струваше място, което винаги се държеше като образ на равни възможности и неограничени стремежи, където всеки можеше да успее“, посочва тя.

blank
two poor children family brother and sister refugee illegal immigrant walking barefooted through hot desert towards state border with barbed fence wire

Кактогава една нация, изградена върху плещите на имигрантите, която претендира да подкрепя семейни ценности с толкова голямо внимание, може да има такива невъобразимо жестоки имиграционни политики? , пита певицата. Каква обосновка би могла да оправдае отделянето на децата от техните семейства, без намерение някога да ги събира, когато САЩ се гордееше, че е остров на надеждата за онези, които идват от места, където дори основните нужди или безопасността не са гаранция?, недоумява Шакира.В „земята на свободните“ има 545 деца, заседнали в ничия земя, изложени на риск да пораснат без майка или татко, 545 деца, които трябва да си легнат, без някой да ги успокои, че не са „ в опасност във всеки един момент, 545 деца, които не могат да се гушкат, смеят или имат някакъв контакт с хората, които най-много обичат, недоволна е тя. Смята се, че 60 от тези деца са били на възраст под 5 години, когато са били разделени за първи път от родителите си.“ Като майка мисля за най-малкия си син, който сега е на 5. Мисля за това как той плаче за мен, когато ожулва коляното си, и болката, която изпитвам, ако не съм там, за да го утеша. Кой отговаря на виковете на децата, останали без родителите си? Не мога да си представя болката, която бих почувствал, без да знам къде е синът ми и дали е в безопасност, или страха, който тези деца трябва да понесат, и емоционалните белези, които им се нанасят“, казва изпълнителката. „Политики като разделяне на семейството се раждат от жестокост. Когато четох за твърденията за жени, подложени на принудителна хистеректомия, търсещите убежище подписват собствени заповеди за депортиране под заплаха и родителите, чиито плачещи деца са изтръгнати от ръцете им, показва как подобни политики могат да лишат хората дори от най-елементарните чувство за хуманност“, убедена е Шакира.“Ако някога е имало време да покажем по-голямо състрадание към имигрантите в нашите общности, то е точно сега. По време на пандемия, която вече ни отне толкова много, имигрантите често са тези, които са били на първа линия, изпълнявайки основната работа, за да ни запазят здрави и в безопасност – често в опасни условия и за заплати, които са твърде ниски. Последното, което заслужават, е семействата им да бъдат разбити“, категорична е Шакира.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук