4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоVIP styleШаямалан: Холивуд стана бездушен и нефункционален

Шаямалан: Холивуд стана бездушен и нефункционален

От „Шесто чувство“ до „Без(смъртен)“, режисьорът М. Найт Шаямалан има уникална поредица от хитове, но в наши дни той работи извън системата на холивудските студия, която според него е станала „болна“.

Балансирането между изкуството и комерса винаги е било голямата игра на Холивуд и малцина са я играли толкова добре, колкото Шаямалан, който се завръща в кината следващата седмица с апокалиптичната история на ужасите „Knock at the Cabin“.

Едва 52-годишен, той създава касови хитове на всеки две години – от култовия „Шесто чувство“ през 1999 г. до „Несломим“, „На парчета“ и много други. Те са почти изцяло оригинални, рядко се основават на вече съществуващи франчайзи или супергерои, на които сега разчитат големите студия.

Наблюдавайки как се е развил Холивуд през това време, той е дълбоко разочарован.

„Ако погледнете индустрията в момента… има филми, които се усещат като кръвосмешение, те са просто мастурбация… Това е просто Холивуд, който си говори сам със себе си“, каза той пред АФП. „А има и филми, в които казват: публиката е глупава, така че ще извадим цялата душа от тях и ще ги направим само заради печелившите цифри“, каза той. „Това са признаци на пълна дисфункция.“

Той с удивление гледа назад към 1999 г., своята година на пробив, когато студията подкрепиха няколко изключително оригинални филми като „Американски прелести“, „Магнолия“, „Да бъдеш Джон Малкович“ и „Вътрешен човек“.

„Тогава индустрията беше различна. Тя беше насочена към това – как да накараш най-добрите разказвачи да разказват истории за най-широка аудитория? Сега това не е така“, каза Шаямалан.

Отговорът му е да действа сам, дори ако това означава да се откаже от големите бюджети.

„Открих, че единственият начин е да напусна системата и да си плащам сам…, да правя малки филми, но да поемам огромни рискове – да не се налага да питам дали се ще се хареса, че в центъра е гей двойка, или дали трябва да наема борец…“, каза той. „Това е моят начин да остана здрав, след като прекарах дълго време в една болна индустрия“, добави той.

„Knock at the Cabin“ е с участието на бившия борец Дейв Батиста и разказва историята на семейство, изолирано в гората, което е взето за заложник от въоръжена група и му е казано, че трябва да пожертва един от своите членове, за да предотврати апокалипсиса.

В основата, казва Шаямалан, е въпросът, който резонира в нашата „пост-истинска ера“: вярваме ли си един на друг?

И разбира се, тъй като е филм на Шаямалан, има много обрати.

„Това е най-забавната част!“, каза той. „До края на писането на сценария си казвах: колко пъти мога да обърна всичко наопаки?“, каза Найт Шаямалан.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments