0.8 C
София
четвъртък, декември 8, 2022
НачалоПо светаШвейцарците решават днес дали да забранят промишленото животновъдство

Швейцарците решават днес дали да забранят промишленото животновъдство

На референдум днес швейцарските граждани ще решат дали да забранят промишленото животновъдство, тоест дали строгите закони за хуманно отношение към животните в богатата страна да бъдат допълнително затегнати, предаде Ройтерс и БТА.

Предложението, което е в съответствие със системата за пряка демокрация в Швейцария, цели да направи конституционно изискване защитата на достойнството на селскостопанските животни като едър рогат добитък, пилета и прасета.

Правителството трябва да приеме по-строги правила за грижа за животните, включително за достъпа им до открити пространства и за клането им. Изискванията ще обхващат и вноса на животни и животински продукти.

Управляващите препоръчаха да се гласува против предложението, тъй като подобни промени ще нарушат търговски споразумения, ще увеличат инвестиционните и оперативни разходи и ще повишат цените на хранителните стоки.

„Швейцария вече има най-строгите закони за защита на животните, които съществуват, винаги казвам, че това може и да е така, но можем и по-добре и би следвало да е по-добре“, каза Александра Гавилано, експерт по устойчивите храни в „Грийнпийс“ (Greenpeace)  Швейцария.

„Мисля, че трябва да помогнем на фермерите, които се занимават с промишлено земеделие, да се пренасочат към по-уважително земеделие. Съгласен съм да използват данъците ми, за да подкрепят фермерите, защото тази промяна ще струва много пари“, заяви Бернард Зумтор, жител на Женева.

„Ако искаме да спасим планетата, трябва да сме си самодостатъчни, всеки един от нас“, добави той.

Педро Симко, друг гражданин на Женева, каза, че ще гласува с „не“.

„Уважавам гледната точка на правителството, а то препоръча да се гласува с „не“, твърдейки, че инициативата е малко прекалена, малко крайна“, допълни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments