-0.3 C
София
събота, януари 28, 2023
НачалоЕвропейски хроникиШвеция поема председателството на Съвета на ЕС

Швеция поема председателството на Съвета на ЕС

Швеция поема от днес председателството на Съвета на ЕС от Чехия, съобщи ДПА.

Това дава на скандинавската страна ключова лидерска и посредническа роля в Брюксел през следващите шест месеца. „Швеция поема председателството в момент, когато Съюзът е изправен пред исторически предизвикателства“, заяви премиерът Улф Кристершон в средата на декември. В изявление на уебсайта си той посочва войната в Украйна, битката с климатичните промени и европейската конкурентоспособност като ключови въпроси, които трябва да бъдат решени.

Приоритетите, върху които Стокхолм ще се съсредоточи, са „по-зелена, по-безопасна и по-свободна Европа“.

Кристершон и неговият кабинет все още са относително непознати лица на европейската сцена. Консервативното правителство управлява само от два месеца и половина. То замени кабинета на социалдемократката Магдалена Андершон. Кристершон е първият ръководител на шведско правителство, който работи в тясно сътрудничество с дясната популистка партия „Шведски демократи“.

Популистите не са в правителството, но като втората по големина парламентарна група с повече места от Умерената коалиционна партия на Кристершон имат голямо влияние в Стокхолм. Въпреки евроекептицизма на тази подкрепяща кабинета партия шведската министърка по въпросите на ЕС Йесика Росвал уверява, че делата на Евросъюза ще са сред основните приоритети на правителството ѝ.

Двадесет и седемте държави членки поемат председателството на Съвета на ЕС на ротационен принцип за шест месеца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments