14.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусШефът на Африканския съюз определи като "недостатъчни" предложенията на Путин за безплатно...

Шефът на Африканския съюз определи като „недостатъчни“ предложенията на Путин за безплатно зърно

Председателят на Африканския съюз определи като недостатъчни предложенията на руския президент Владимир Путин за безплатни доставки на зърно за африкански държави. Азали Асумани подчерта какво е необходимо на първо време в ситуацията на война с Украйна. Асуми обясни позицията в предавано чрез симултанен превод изявление в края на срещата на върха Русия – Африка в Санкт Петербург .

„Руският президент демонстрира, че е готов да ни помага в областта на зърнените доставки. Да, това е важно, но може и да не е съвсем достатъчно. Трябва да постигнем примирие“, каза председателят на Африканския съюз, който е и президент на Коморските острови.

В петък лидери на африкански страни настояха пред руския президент Владимир Путин да предприеме съответните стъпки за прилагане на мирния им план за край на войната в Украйна и да поднови споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, предаде Ройтерс.

В отговор Путин заяви, че мирното предложение внимателно ще бъде проучено и че на 6 от държавите, представени на форума в Санкт Петербург, ще бъде доставено  безмитно руско зърно в рамките на следващите няколко месеца.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски отхвърли варианта за замразяване на конфликта сега, защото това ще остави окупираните територии под руска власт и ще даде време на руските военни сили да се прегрупират.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments